Ekonomi

Türkiye’de Girişimcilik Şartları

Girişimci herkesin baktığı ama göremediğini gören ve bunu uygulayan kişiye denir. Türkiye’de iki binli yıllardan soran birçok yeni girişimin artması, girişimciye verilen desteklerin artması ile sağlanmıştır. Başta Türkiye Cumhuriyeti küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme ve destekleme idaresi başkanlığı ve tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun sayısıyız destek paketi vardır.

Devletin girişimciye destek programlarının yanı sıra birçok sosyal kalkınma ajansları ve Türkiye’nin lider firmalarının ARGE departmanları girişimcilik desteklerine çok önem verirler. Bu verilen destek kredileri ve hibelerinin verilecek olan kişilerden bazı şartları vardır. Bu şartları yerine getiren kişiler istedikleri destek kredisine başvuru yapabilirler.

Girişimciliğin birçok fonksiyonu vardır. Ortada bir girişimcilik planı varsa öncelikle hangi girişimcilik fonksiyonuna bağlı olduğunuz daha sonra ise nasıl bir teşvik kredisine ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Türkiye’de girişimciliğin ilk şartı budur.

Türkiye’de girişimciliğin birçok şartı vardır temel şartlar arasında;

  • On sekiz yaşından büyük olmak,
  • Daha önce KOSGEB ve benzeri hiçbir kuruluştan kredi almamak,
  • Girişimcilik fikrinizin finansal ve proje bazlı sunumunu yapıyor olabilmek,
  • Girişimciliğin hangi fonksiyonuna bağlı olduğunuz.

Türkiye’de girişimcilik şartları ve fonksiyonları kurumsal girişimci, kadın girişimci, kamu girişimci, iç girişimci ve daha birçok girişimcilik fonksiyonunun şartları vardır.

Türkiye'de Girişimcilik Şartları
Türkiye’de Girişimcilik Şartları

Türkiye’de Girişimci Destekleri Ve Türkiye’de Girişimcilik Şartları Nelerdir?

Türkiye’de birçok girişimci destek programı vardır. Türkiye’de girişimcilik şartları ve girişimcilik programları birçok koşulu içinde barındırır.

KOSGEB Yeni Girişimci Desteği ve Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Şartları Nelerdir?

Yeni girişimci desteğinden girişimcilik eğitimini tamamlamış İŞGEM de yer alacak girişimciler yararlanabilirler. Şahsa ait bir işletmenin bulunmaması gerekir. Tüzel kişi statüsünde herhangi bir işletmede %50 ortaklığının bulunmaması gerekir. Girişimcinin kuracağı işletme Türk Ticaret Kanunu’nda gerçek ya da tüzel kişi statüsünde olmalıdır.

Destek unsurları;

  • İşletmenin kuruluş maliyeti olarak 2000 Türk Lirası hibe verilir.
  • Kuruluş dönemi için 18.000 Türk Lirası destek kredisi verilir.
  • İşletme gider desteği olarak geri ödemesiz 30.000 Türk Lirası destek kredisi verilir.
  • Uygulamalı girişimcilik eğitimlerinin tam alınması gerekir.

Yukarıdaki şartları sağlayan her TC vatandaşı bu destek kredilerinden yararlanabilir.

Türkiye’de Tekno Girişim Sermaye Desteği Ve Girişimcilik Şartları Nelerdir?

Bu programdan yararlanmak için üniversitelerin örgün öğrenim veren, herhangi bir lisans programından mezun olma şartı aranır.

TÜBİTAK Bireysel Girişimcilik Destek Programı Şartları Nelerdir?

Programdan yarar sağlamak için bireysel girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı bir iş fikrine sahip olması gerekir aranan tek şart budur.

Türkiye TOBB İcra Komitesi Girişimcilik Desteği Şartları Nelerdir?

Genç girişimcilere özel verilen destek kredisidir. 15-25 yaş sınırı vardır. Lisans mezunu olma şartı ve ya yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam şartı aranır.

Teknoparklar / Teknokentler Girişimcilik Desteği Şartları Nelerdir?

Teknoparkların temel hedefleri arasında üniversite ve araştırma merkezlerine bağlı olarak akademik bilgi ve araştırma potansiyelinin teknolojik ürünlere dönüştürülüp ticarileştirilmesidir.

Girişimcilerden aranan şartların arasında girişimcilik bilgi ve becerilerine sahip olmak ve üniversite mezunu olmak gerekir.

Melek Yatırımcılar Destek Şartları Nelerdir?

Melek yatırımcı kavramı üst düzey girişimcilik bilgisine sahip, kuruluş aşamasındaki firmaya destek veren kişilere denir.

Start-up projelere destek verirler. Belirli bir yaş koşulu yoktur, herkes melek yatırımcılardan girişimcilik projesi için destek alma talebinde bulunabilir.

Türkiye’de Girişimcilik Risk Sermayesi Destek Şartları Nelerdir?

Küçük ve orta boy işletmelere edinecekleri kar payı karşılığında yaptıkları öz kaynak benzeri bir yatırım aracıdır. Destek kredisine ihtiyaç duyan işletmelere sağlanır. Yeni girişimcilere destek vermez.

Türkiye İŞGEM Girişimcilik Destek Şartları Nelerdir?

bünyesinde barındırdığı işletmelere, işletme geliştirme koçluğu, destek ağına ulaşım ve finans kaynaklarına erişim imkanı sağlar. İşletme kuluçkası ya da işletme fidanlığı olarak adlandırılır.

İŞGEM’ler de bulunmak isteyen kişiler İŞGEM e başvuru yapabilirler herhangi bir şart aranmaz. İŞGEM’ler de yer alan girişimciler KOSGEB tarafından uygulanan destek programlarından da yararlanabilirler.

Türkiye Esnaf Ve Sanatkârlar Kredi Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği Girişimcilik Destek Şartları Nelerdir (TESKOMB)?

Küçük esnafın finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuştur. Esas amacı esnaf ve sanatkârlara mesleki faaliyetleri için gereken kredi ihtiyacını sağlamak veya banka kredisi için teminat mektubu için kefil olmaktır.

Aranan şartlar ise;

  • Esnaf ve sanatkâr olmak,
  • Esnaf ve sanatkâr siciline sahip olmak,
  • İş veya ikamet yeri kooperatifin çalışma bölgesi içinde bulunmak,
  • Başka bir esnaf ve sanatkârlar kredisi ve kefalet kooperatifi üyesi olmamak.

Bu şartları sağlayan her TC vatandaşı destek kredisi için başvuru yapabilirler.

Türkiye'de Girişimcilik Şartları
Türkiye’de Girişimcilik Şartları

Türkiye’de Kadın Girişimcilik Şartları Nelerdir?

Türkiye’de yapılan araştırmalarda kadınların erkeklerden çok daha etkin ve aktif çalıştığı, kadınların artık iş hayatında daha proaktif olması gerektiği ve bu nedenle kadınlara verilen destek kredilerinin çok daha kolay kabul edildiği görülmüştür.

KOSGEB de kadın girişimcilere özel on bin Türk lirası avantajlı hibe kredisi ve almış bin Türk lirası destek kredisi imkânı sağlıyor. Bu destek kredilerin den yararlanmak için aşağıdaki şartları sağlıyor olmalısınız.

  • Girişimcilik sertifikası sahibi olmak,
  • Daha önce KOSGEB üzerinden hibe kredisi almamış olmak,
  • On sekiz yaşından büyük olmanız,
  • Okuryazar olmanız,
  • PKK, FETÖ gibi herhangi bir yasa dışı örgüt üyesi olmamanız gerekir.

Girişimcilik sertifikası uzaktan eğitim ile almanız mümkün, ilk olarak e devlet şifreniz ile KOSGEB adresine giriş yapın daha sonra geleneksel girişimcilik eğitimine başlayan eğitim bittikten sonra sertifikanız hazır. Yukarıda ki şartları sağlıyor iseniz sizde istediğiniz destek kredisine başvuruda bulunabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu