Bilgi Kutusu

Türkiye’nin Bilim İnsanları

Geçmişten günümüze tüm dünyanın tanıdığı aynı zamanda bilime ve teknolojiye kattıkları değer ile bilinen pek çok Türk bilim insanı yetişmiştir. Bu bilim insanları pek çok farklı dallarda bilime katkıda bulunmuştur.

Bilim İnsanlarının Bulunduğu Tıp Alanları

  • Astronomi
  • Tıp
  • Matematik
  • Mantık
  • Biyoloji
  • Tarih

Yukarıda bahsedilen alanlar dışında da pek çok alanda sayısız yenilikleri bizler ile buluşturan Türk bilim insanları aynı zamanda tüm dünyaya ilham olmuşlardır.

Türkiye’nin Bilim İnsanları
Türkiye’nin Bilim İnsanları

Avrupalılara İlham Veren Farabi

Dünyaca tanınan Türk bilim insanı Farabi felsefe alanında gerçekleştirdiği çalışmaları ile adını duyurmayı başarmıştır. Farabi günümüzde Kazakistan sınırları içinde bulunan Farab şehrinde dünyaya gelmiştir. İlköğrenimini bu şehirde tamamlayan Farabi medreseyi ise Rey ve Bağdat’da tamamlamıştır. Türkistan’da kadılık yapmaya başlayan bilim insanı daha sonrasında felsefe üzerinde yoğunlaşmış ve Harran’da felsefe üzerine çalışmalarda bulunmuştur.

Yunanca, Farsça, Arapça ve Süryanice gibi çeşitli dilleri bilen Farabi ayrıca bir müzisyen ve hekim olarak da tanınır. Çeşitli alanlarda eserleri bulunan Farabi, birçok Yunan düşünürlerini yorumlamış ve bunlara kendi görüşlerini de ekleyerek devam etmiştir. Dünyaca tanınan bilim insanı Farabi’nin doğa bilimleri ve felsefe tarihi üzerine yaklaşık 100 eser yazdığı da bilinir. Bunların arasından en bilineni ise onun öğretisinin tüm özünü kısa bir şekilde yer aldığı Aklın İnci Tanesi adı verilen tezidir.

Moleküler Biyolog Aziz Sancar

Mardin’in Savur ilçesinde dünyaya gelen Aziz Sancar eğitim ile ilgili yaşadığı çoğu zorluğa rağmen dünyaca tanınır başarılı bir bilim insanı olmayı başarmıştır. Nobel Kimya Ödülünü aldığı bilinen Aziz Sancar İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini başarı ile tamamlamıştır. Üniversitenin ardından moleküler biyoloji alanında yoğunlaşmıştır Teksas ve Yale Üniversitelerinde gerçekleştirmiş olduğu tezleri ile tanınmıştır. Yaklaşık 288 bilimsel makale yayınladığı bilinen Aziz Sancar aynı zamanda 33 tane de kitap yayınlamıştır. Yayınlamış olduğu bu bilimsel makaleler çoğunlukla DNA onarımı, kanser ve biyolojik saat gibi konular üzerinde gerçekleştirilmiştir. 2015 yılında aldığı Nobel Ödülünü ise hasar görmüş DNA’ların hücreler tarafından nasıl yenilendiğini anlatan çalışması ile kazanmıştır.

Matematikçi Cahit Arf

Matematik çalışmaları ile adını tüm dünyaya tanıtan bilim insanı Cahit Arf’ın aynı zamanda günümüzde kullandığımız 10 ₺’lik banknotların arkasında fotoğrafı yer alır. Cahit Arf bilim dünyasında değişik isimlerle de tanınır ve bu isimler Arf Sabiti, Arf Halkaları ya da Arf Sarmalları olarak da geçmektedir. Matematikte yaptığı buluşlar ile tanınan Cahit Arf Alman matematikçi Helmut Hesse ile yaptığı çalımalar ile Hesse-Arf Kuramını ortaya çıkarmışlardır. 87 yaşında hayatını kaybettiği bilinen Cahit Arf yaptığı çalışmalar ile adından sıkça söz ettiren bir Türk bilim insanı olarak tarihe geçmiştir.

Sümerolog Tarihçi Muazzez İlmiye Çığ

Muazzez İlmiye Çığ; Sümer, Akad ve Hitit dilleri üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınan bir uzmandır. Özellikle insanlık tarihinin tanınan en gizem içeren toplumları içerisinde yer alan Sümerliler ile ilgili yaptığı çalışmaları ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış bir bilim insanıdır. Ünlü Sümeroloğun ayrıca bu toplumların kültürleri ve dilleri ile ilgili yazdığı 13’ü aşkın kitabı da bulunur. En çok tanınan kitabı ise Tarih Sümerle Başlar adlı kitabı olarak bilinir.

Fizik Mühendisi ve Mucit Canan Dağdeviren

Günümüz bilim insanları arasında yer alan Canan Dağdeviren aynı zamanda Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliği olan ilk Türk olarak da adını duyurmuştur. Canan Dağdeviren Piozolektrik malzemeleri insan organları üzerine yerleştirerek yaptığı bir çalışmada organların hareketini elektrik enerjisine dönüştüren cihazların mucidi olarak bilinir. Bununla birlikte Forbes Dergisinin hazırladığı 30 yaşından genç 30 bilim insanı listesine ve MIT Technology Review’un her yıl yayınladığı 35 yaş altı mucitler listesine girmeyi başarmış bir Türk bilim insanıdır.

Türkiye’nin Bilim İnsanları
Türkiye’nin Bilim İnsanları

Astronom, Matematikçi ve Dil Bilimci Ali Kuşçu

On beşinci yüzyılda yaşadığı bilinen Ali Kuşçu Türk İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğunda çeşitli görevlerde yer almış bir Türk bilim insanı olarak tanınır. Geçmişte Timur’un torunu olarak bilinen Uluğ Bey’in doğancıbaşı olmuştur ve unvanını da bu şekilde kazandığı da bilinir. Fatih Sultan Mehmet ile tanıştıktan sonra Fatih Külliyesi’nde matematik ve astronomi üzerine dersler vermeye başlamıştır.

Vikipedia kaynağı için tıklayınız.

Bu dersleri alan insanların arasında mühim bilim insanlarının olduğu da bilinir. Ali Kuşçu’nun gezegenlerin yapıları hareketleri ve yeryüzü yapısı ve şekli üzerine yazmış olduğu Fethiye adı verilen kitabı bulunur. Aynı zamanda Fatih için yazdığı matematik üzerine yazdığı ve Muhammediye adı verilen kitapları da bulunur.

Tıp Doktoru Mehmet Öz

1960 yılında dünyaya gelen Mehmet Öz’ün babası da doktor olup ABD’de görev yaptığı bilinir. Mehmet Öz ise Harvard Üniversitesi’nde kalp ve damar cerrahisi üzerine bir eğitim almış ve üniversiteyi başarıyla tamamlamıştır. Şimdi ise Colombia Üniversitesi’nde Kardiyoloji Direktörlüğü görevini yürütmektedir. Dünyaca tanınan bilim insanı Mehmet Öz aynı zamanda yıllarca ABD televizyonlarında yayınlanan ve Dr. Oz adı verilen sağlık programları ile de adından söz ettirmiştir.

Tıp Doktoru Türkan Saylan

Türkan Saylan Türk tıp tarihinde yer alan en önemli doktor ve araştırmacılar arasında yer alır. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine başlayan Türkan Saylan aynı zamanda Dermatoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanlığı görevini de başarıyla yürütmüştür. 1976 yılında gerçekleştirdiği cüzzam hastalığına yönelik yaptığı çalışmalar ile adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. 1986 yılında artık dünyaca tanınan bir kimliğe sahip olan Türkan Saylan Hindistan’da Ghandi Ödülü’nü kazanmıştır. Türkan Saylan aynı zamanda kadınların eğitimi konusuna çok fazla önem verip bu konu hakkında pek çok sosyal girişimlerde yer almıştır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu