Hayvanlar Alemi

Yorkshire Terrier Özellikleri ve Bakımı

Küçük köpek ırkları arasında en sevimli, en cana yakın dostlarımızdan birisi de Yorkshire Terrier. Sevimliliğiyle dikkatleri her zaman üzerine çeken can dostlarımız, küçücük boylarına rağmen korumacı yapılarıyla da sahiplerini hiçbir zaman yalnız bırakmamışlardır.Özellikle sahipleri ile aralarında gönülden bir bağ kuran Yorkshire Terrier ırkı, dünya üzerinde en çok beslenen köpekler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. İngiliz asıllı olan Yorkshire Terrier, Maltese Terrier, Skye Terrier ve Paisley Terrier ailelerine mensup bir ırk olarak bilinmektedir. Haydi evimizin ve kalbimizin kapılarını, bu oyuncak kadar sevimli ama bir kaplan cesaretine sahip minik dostlarımıza aralayalım.

Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier Özellikleri

Yorkshire Terrierler’in insanlara gözü kapalı güvendiğini söyleyebiliriz. Özellikle bu küçük ırktan dostlarımız, apartman yaşantısı için tam bir biçilmiş kaftan. Ancak Yorkshire Terrier ırkı dostlarımız her zaman bu kadar küçük değillerdi. Yorkshire Terrier, daha sonra geliştirilerek bugünkü halini aldı. Sahibini hayatının tam olarak merkezine koyan bu minik dostumuzun özelliklerine gelin biraz daha yakından bakalım;

  • Kökeni: İngiltere
  • Gövde Yapısı: Küçük ve kısa
  • Tüy Rengi: Siyah, kahve, bal ve krem
  • Kürk Yapısı: Uzun tüylü ve yumuşak
  • Kuyruk Yapısı: Uzun, yumuşak ve tüylü
  • Karakteri: Sevecen, sadık, atik ve cesur

Yorkshire Terrier, küçücük gövdesine bakmaksızın sizi cesaretiyle büyüler. Görüp görebileceğiniz en cesur köpek ırkları arasında yer alan bu sevimli dostlarımız, sahibine yönelen en ufak bir tehdit durumunda adeta kaplan kesilmektedir. Özellikle bu ırka sahip dostlarımız, etrafında yabancı bir köpek gördüğü zaman bu durumu tehdit olarak algılarlar. Yorkshire Terrier’in sokakta diğer hayvanlarla geçinme ihtimali oldukça zayıftır. Bu nedenle başını sık sık belaya sokan dostlarımızdan birine sahipseniz, dışarıda tasmasız gezdirmemenizi öneririz.

Yorkshire Terrier’in saldırgan yapısı var dediğimize aldanmayın. Bu cinsin en önemli özelliklerinden birisinin kesinlikle ailesine olan sadakati ve düşkünlüğü olduğu bilinmektedir. Son derece akıllı olan Yorkshire Terrier, insanlarla çok iyi anlaşır ve ne denildiğini anlar.

Bu cinse sahip küçük dostlarımıza baktığınız zaman adeta bir oyuncak gibi olduklarını göreceksiniz. Sevimlilikleri ile herkesi büyüleyen, güleç yüzleriyle sahiplerini hep mutlu eden Yorkshire Terrier sadece  3,5 kilogram ağırlığına kadar ulaşabilmektedir. Bunun yanı sıra boyları ise 18 cm uzunluğunda kalmaktadır.

Yorkshire Terrier Nasıl Bakılır?

Yorkshire Terrier’in tüyleri oldukça yumuşak, ince yapılı ve uzundur. Bu nedenle köpek sahiplerinin her gün bakım yaparken taramaları gerekmektedir. Eğer bu küçük ve tüylü dostlarımız her gün taranmazlarsa tüyleri birbirine karışmaktadır. Öte yandan her gün taranmasının bir diğer nedeni ise ciltlerinin hava almasının sağlanmasıdır. Çünkü uzun tüyleri nedeniyle Yorkshire Terrierler’de bazı cilt problemlerinin ortaya çıkması oldukça olası bir durumdur. Ancak uzun tüylü olmaları sizi korkutmasın. Hipoalerjenik köpek türleri arasında yer alan Yorkshire Terrier, çok az tüy dökerler. Özellikle köpek alerjisi olan ama yine de beslemek isteyen kişiler için çok uygun bir evcil hayvan cinsidir.

Yorkshire Terrier daha öncede belirttiğimiz gibi tam bir apartman köpeğidir. Küçük yapısı sayesinde egzersize çok fazla ihtiyaç duymazlar. Rutin tuvalet ihtiyaçları için gezdirilmeleri, onlar için yeterli olmaktadır. Ayrıca uzun tüyleri olmasının yanı sıra soğuğa karşı pek dayanıklı olmayan bu küçük dostlarımız, kış aylarında sokağa çıkarılırken mutlaka tedbir alınmalıdır. Bu konuda petshoplarda satılan köpek kazaklarını tercih edebilirsiniz. Tüm bu özel bakım rutinlerinin yanı sıra Yorkshire Terrier cinsine sahip olan kişilerin, mama ve su kaplarını her gün temizlemeleri gerekmektedir. Oldukça titiz bir ırk olan sevimli dostlarımızda, bu rutin uygulanmazsa çene altı akneleri oluşabilmektedir.

Yorkshire Terrier Çocuklarla ve Diğer Evcil Hayvanlarla Anlaşır Mı?

Dünyalar tatlısı bu minik dostlarımızın sanıyoruz ki tek olumsuz özelliği budur. Yorkshire Terrier, diğer hayvan türleriyle olumlu ve sağlıklı ilişkiler kuramazlar. Sahibine son derece bağlı olması ve diğer tüm hayvanları tehdit olarak algılaması nedeniyle küçük dostlarımızın karakterleri bu şekilde gelişmiştir. Bu özellikleri nedeniyle Yorkshire Terrier sahiplerinin, dostlarını tasmasız bir şekilde sokakta gezdirmeleri kesinlikle tavsiye edilmemektedir.Yorkshire Terrier cinsi bir köpeği, evde var olan evcil hayvanınızın yanına almak istiyorsanız da dikkat etmeniz bazı durumlar söz konusudur. Özellikle böyle durumlarda cinsin yavruyken sahiplenilmesi tavsiye edilmektedir.

Öte yandan Yorkshire Terrier’in çocuklara karşı da pek sevgi dolu olduğu ne yazık ki söylenemez. Çocukların köpeğe olan yaklaşımı, onların da davranışlarını şekillendirmektedir. Ancak Yorkshire Terrier’in anlayışlı bir tür olduğunu söylemek pek mümkün değildir. Çocukların istemeyerek de olsa onlara kötü davranması durumunda, koruma içgüdüsü ile saldırmaya geçme ihtimalleri oldukça yüksektir. Bu özellikleri nedeniyle, çocuklarla bir arada olması istenen bir Yorkshire Terrier’in, yine küçük yaşta sahiplenilmesi, kurulacak ilişkinin en sağlıklı hali almasına yardımcı olacaktır.

Yorkshire Terrier Bakımı Nasıl?

Yorkshire Terrier Eğitilir Mi?

Yorkshire Terrierler, en akıllı köpek cinslerinden biridir. Sahibinin neredeyse her dediğini anlayacak kadar zeki olan minik dostlarımız, eğitildikleri takdirde verilen talimatlara da uymaktadır. Ancak eğitim sürecinde Yorkshire Terrier’in biraz inatçı bir ırk olduğunun bilinmesinde fayda vardır. Bu inatçı karakteri nedeniyle küçük dostumuzun eğitim süreci bir nebze uzayabilmektedir. Ayrıca Yorkshire Terrier’e küçük yaşlardan itibaren tasma eğitimi verilmesi en önemli konudur.

Yorkshire Terrier’in eğitimini en kolaylaştıran özelliği ise sahibine duyduğu sadakat ve sevgidir. Bu sayede sahiplerine büyük bir itaat duygusu sergilemektedirler. Ancak bu cinsin bir o kadar da kıskanç bir yapısı olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Eğer sahiplerini farklı bir köpekle görürlerse, saldırganlaşma ihtimalleri ve komutlara itaat etmemeleri oldukça olası bir durumdur. Özellikle karşısındaki köpek saldırgan bir tutum sergilerse, Yorkshire Terrier buna karşılık verecektir. Bu durumda istenmeyen yaralanmalar söz konusu olabilir. Bu nedenle, farklı köpeklerle kaynaştırılması ve uyumunun artırılması konularının eğitim sürecine dahil edilmesi yararlı olacaktır.

Yorkshire Terrier Sağlığı Nasıldır?

Yorkshire Terrier, bazı kalıtsal rahatsızlıklara sahip olarak dünyaya gelmektedir. Bu nedenle Yorkshire Terrier beslemek isteyenlerin, sık sık gerçekleşen veteriner kontrollerine kendilerini hazırlamaları gerekmektedir. Aksi takdirde minik dostunuz sağlığını kaybedebilir. Yorkshire Terrier’in yatkınlığının bulunduğu bazı hatalıklar şu şekildedir;

  • Patella Luksasyonu
  • Progresif Retinal Atrofi
  • Hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi)
  • Trake çökmesi
  • Ters hapşırma
  • Portosistemik şant

Ancak beslenme ve bakımına özen gösterildiği takdirde Yorkshire Terrier, oldukça sağlıklı bir şekilde büyütülebilmektedir. Bu iki hususa dikkat edilmesi ile Yorkshire Terrier oldukça sağlıklı bir köpek olacaktır. Bahsedilen bakım rutinlerinin aksatılmaması gerekmektedir. Özellikle ipek gibi tüylere sahip olan bu küçük cinsin tüylerinin taranması ihmal edilmemelidir. Böylelikle cilt hastalıklarına karşı önlem alınmış olacaktır. Uzun tüylerine rağmen soğuklarda oldukça hassaslaşan Yorkshire Terrier’in mümkün olduğu kadar kış aylarında özel bir ilgi ile sokağa çıkarılması gerekmektedir. Çok soğuk illerde yaşayanların, köpekler için özel üretim olan kazak ve mont gibi kıyafetleri giydirmeleri tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde Yorkshire Terrirer’in üşütmeme ihtimali neredeyse yoktur. Son olarak Yorkshire Terrier cinsi köpeğin bakımında göz çevresi ve kulaklarının temizlenmesine de özen gösterilmelidir. Göz çeperleri bir rutin halinde temizlenmeli ve gerekli görülen durumlarda kulak tüyleri biraz kısaltılmalıdır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu