Hayvanlar Alemi

Scottish Fold & Straight Özellikleri ve Bakımı

Kedigiller familyasının Scottish Fold & Straight türleri bu familyanın en çok tercih edilen üyeleri. Scottish Fold & Scotish Straight özellikleri ve bakımı da bu anlamda dikkat edilmesi gereken bir durum. Scottish Fold & Scotish Straight cinsi kediler genellikle yurt dışında bulunan bir ırka ait olan canlılar.

Ancak son yıllarda Türkiye’de de oldukça ilgi görmekte ve sevilmekte. Bu kedi ırkı tamamen ev ortamında bir yaşama uygun özelliklere sahip. Susie cinsindeki kediler Scottish ırkına ait olan kedilerin birden fazla kuşak üzerinde yer alan atası olarak kabul ediliyor. Scottish Fold & Straight ırkı kediler de dolaylı olarak Susie cinsinin hem huylarını hem de görünümlerini kazanarak bugünkü haline ulaşmıştır.

Scottish Fold & Straight Özellikleri ve Bakımı
Scottish Fold & Straight Özellikleri ve Bakımı

Scottish Fold & Scottish Straight Özellikleri Nedir?

Scottish Fold & Scotish Straight özellikleri ve bakımı doğrudan birbiri ile ilişkili kavramlar. Bu kedi cinsinin bakımını doğru bir şekilde gerçekleştirebilmek için özelliklerini bilmek oldukça önemli. Scottish Fold, küçük ve içe kıvrık kulak yapısı ile fiziksel olarak diğer kedi türlerinden ayrılıyor.

Bu özel kulak yapısı özel bir mutasyon sonucu ortaya çıkmış. Scottish Fold cinslerinin birbiri ile çiftleştirilmesiyle oluşacak yavruların sakat olma olasılığının yüksek olması nedeniyle bu türe ait sağlıklı yavrular elde edilebilmesi için Scottish Fold ve British Shorthair cins kediler çiftleştiriliyor.

Bu iki özel türün çiftleştirilmesi ile Scottish Straight ya da diğer adıyla British Straight olarak adlandırılan dik kulaklı ya da kırık kulaklı olan Scottish Fold türleri meydana geliyor. Scottish Fold & Straight türleri cana yakın, oyuncu ve uysal yapıları ile biliniyor. Evdeki diğer evcil hayvanlar ile kolay bir şekilde ilişki kurabiliyor. Fiziksel olarak koyu gri, açık gri, siyah ve beyaz renklerde kısa ya da uzun tüylere sahip olabilirler. Bu tür yaklaşık olarak 15 yıla kadar yaşayabiliyor.

Scottish Fold & Scottish Straight Bakımı Nasıl Yapılır?

Scotish Fold & Scotish Straight özellikleri ve bakımı kedinin daha konforlu ve daha uzun ömürlü bir yaşam sürmesi için çok önemli bir süreçtir. Bu bakım süreci birbirini takip eden adımlardan oluşur.

Bu adımları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Scottish fold & Scottish straight türleri için tüy bakımı önemli. Kısa tüylü türleri için haftada 1-2 kez, uzun tüylü türleri için haftada 3-4 kez tüylerinin taranması ölü tüy köklerinin temizlenmesini ve daha sağlıklı ve parlak tüy yapısının oluşmasını sağlıyor.
  • Her kedi gibi bu tür içinde kum temizliği önemli, kum temizliği günlük olarak yapılmalı.
  • Düzenli diş temizliği güçlü ve sağlıklı diş yapısı için önemli.
  • Tırnak kesimi 2-3 haftada bir yapılmalı.
  • Mikrop oluşumunun önüne geçebilmek için veteriner hekimin önerdiği antiseptikler ile kulak temizliği sağlanmalı.
  • Göz yapıları diğer kedi türlerine göre daha çok yaşardığından göz temizliğine dikkat edilmeli.
  • Mide rahatsızlıklarına neden olabilecek tüy yumağı sorunu için ya da vitamin takviyeleri için uygun marka ve içerikte kedi macunu tercih edilebilir.
  • Düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne girmeli ve aşı takvimine uyulmalı.
  • Parazit oluşumunun önüne geçmek için de iç ve dış parazit önleyici uygulamalar gerçekleştirilmeli. Ayrıca ek olarak da yıkama rutinlerinde pire şampuanları kullanılmalı.

Bu adımlar belirli aralıklar ile gerçekleştirilmeli. Bu adımları uygularken kedinin sakin olmasına özen gösterilmeli, kediyi korkutacak ani hareketlerden kaçınılmalı. Böylece potansiyel travma durumları da önleniyor.

Scottish Fold & Straight Fiyatları Ne Kadar?

Scottish Fold & Straight özellikleri ve bakımı fiyatları da doğrudan etkiliyor. Bu kediler cins kedi kategorisine ait oldukları için belirli bir ücret karşılığında sahiplendiriliyor. Fiyatlar ise belirli bazı kriterlere göre şekilleniyor ve değişiyor.

Fiyatları değiştiren unsurlardan en başta geleni ise kedinin hangi renk skalası içerisinde yer aldığı. Scottish Fold & Straight cinsi kediler birçok renkte doğabilirler. Bu renkler doğrudan görüntüyü etkilediği için fiyatların da farklılaşmasına sebebiyet veriyor.

Fiyatları etkileyen diğer unsurlardan bir tanesi ise kedinin anne ve babası ile ilgili. Kedi ne kadar sağlam genlere sahipse ve atalarının ne kadar olumlu özelliği bulunuyorsa bunlar da fiyatlara yansıyor. Ayrıca tüyleri ve tüylerinin bir araya gelerek oluşturduğu kürkünün yapısı da fiyat belirleyici bir unsur. Kedinin sahiplenilmek istendiği andaki yaşı da fiyatları belirlemede oldukça önemlidir.

Kediler yaşlı, yavru ve yetişkin olarak kategorize edilir. Ayrıca eğer çok nadir bir tür ortaya çıktıysa bu kedinin değerini arttırıyor. Ayrıca kedinin sahiplenilmeden önce kazandığı herhangi bir yetenek ve aldığı herhangi bir eğitim bulunuyorsa bu durum da fiyat belirlenirken göz önünde bulunduruluyor.

Scottish Fold & Straight Özellikleri ve Bakımı
Scottish Fold & Straight Özellikleri ve Bakımı

Yavru Scottish Fold & Scottish Straight Hangi Mamayı Yer

Scottish Fold & Scottish Straight özellikleri ve bakımı kapsamında değerlendirilen bir diğer önemli konu ise kedi için kullanılan mamalar ve mama düzeni. Yavru Scottish Fold & Straight kediler yaklaşık olarak ilk 2 aya kadar anne sütü ile besleniyorlar. Anne kedi ile büyümeyen yavrular bu dönemi süt tozu ile tamamlıyorlar. Kediler 1 yaşına kadar yavru kedi maması ile besleniyorlar. Yavru kedi mamaları yüksek protein ve yağ oranları ile yavrunun ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılıyor.

1 yaşından sonra yetişkin kedi grubuna giren kedilerde kısırlaştırılma yapılmadıysa yetişkin kedi maması, kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilerde kısır kedi maması tercih edilmeli. Yetişkin kedi mamalarında yavru kedi mamalarından farklı olarak mama taneciklerinin boyutu daha büyük olmakla beraber yavru kedi mamalarına göre daha düşük oranda yağ içeriyor.

Olması gereken kilo sınırını aşan kedilerde diyet mama kullanımı öneriliyor. Diyet mama sınıfında yer alan mamalar, düşük kalori oranlarına sahip. Tüm mamalar gün içerisinde veteriner hekimin tavsiye ettiği zaman aralıkları ve gramajlar ile verilmeli.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu