Hayvanlar Alemi

Japon Balığı Bakımı ve Özellikleri

Hayvan severlerin merak ettiği japon balığı bakımı ve özellikleri hakkında ayrıntılar verilirken, bu balık türünün bilinenin aksine saniyelik bir hafızaya sahip olmadıkları belirtilir. Japon balıkları dünya çapında Chinese Gold Fish yani Çinli Altın Balık olarak adlandırılan ve saniyelik değil 6 aylık hafızaya sahip olan balık türüdür.

Buna bağlı olarak belirli alışkanlıkları geliştirebilirler. Isı değişimlerine karşı dayanıklı olan japon balıklarının ortalama 1800 senedir yeryüzünde oldukları tahmin edilir. Akvaryum balıkları denildiğinde akla ilk gelen türler arasında yer alırlar. Hafızaları kuvvetli japon balıkları, insanları tanıyabilir ve onlara karşı tepki gösterebilirler. Şaşırtıcı ve oldukça sevimli japon balıkları, sazangiller ailesine mensuptur.

Japon balıkları akvaryumda bakılırken su ısıtıcı araçların kullanılması gerekmez. Bu tür soğuk suya karşı dayanıklıdır. Fanus gibi akvaryum çeşitleri yerine hacmi daha büyük olan akvaryumlarda yaşamaları daha sağlıklıdır. Oldukça küçük ebatlı akvaryumda bakım sağlamak, suyun çabuk kirlenmesine ve balıklarda körlüğe sebep verebilir. Bakım koşullarında akvaryum temizliği önem arz eder. Japon balıkları için ince akvaryum kumlarını tercih etmek gerekir. Çünkü sürekli olarak kum içerisinde yem aralar ve kumun bir kısmını ağızlarına alıp, geri bırakırlar.

Japon Balığı Bakımı ve Özellikleri
Japon Balığı Bakımı ve Özellikleri

Japon Balığı Özellikleri Nedir?

Japon balıkları özellikleri 6 ay boyunca gördükleri her şeyi akıllarında tutabilirler. Onları besleyen kişileri tanıyabilen japon balıklarının diğer nitelikleri şu yöndedir:

  • Çinli altın balık olarak tanınırlar.
  • Toz mama tüketiminden hoşlanmazlar.
  • Akvaryum içerisinde oldukça hareketli canlılardır. Çiftleşme döneminde çiftleşme dansı yaparlar.
  • Sınıflarına göre değişen turuncu, siyah-kırmızı, kırmızı-beyaz, mor gibi renklere sahiplerdir.
  • Soğuk sularda yaşayabilirler.
  • Etle ve otla beslenebilirler.
  • Yoğun ve göz kamaştıran pullara sahiplerdir.
  • Kendilerine göre daha küçük akvaryum balıklarını yemeye çalışabilirler.
  • Diğer akvaryum balığı türlerinden daha iti cüsseli cinsleri bulunur.
  • Kendi türlerine karşı daha ılımlı olurlar.
  • Erkek cinlerinin kuyruk boyu dişilere göre daha uzun ve dikkat çekicidir.
  • Ortalama 5 senelik ömre sahiplerdir.
  • İnsanlara rahatlıkla alışabilirler, akvaryumda olsalar dahi insanları takip ederek izlemeye çalışırlar.

Bu özellikleri taşıyan japon balıkları, orta ölçekli akvaryumlarda ince kum ve filtre kullanımıyla beslenmelidirler. Ortalama 20 ila 21 derece arası su sıcaklığında yaşamaktan hoşlanırlar. Konforlu bir yaşam için akvaryumda en az 10 litrelik suya ihtiyaç duyarlar.

Japon Balığı Nasıl Yapılır?

Japon balıklarına sahip olmanın en heyecanlı yanı yeni yavruları görmek ve onları yetiştirmek olabilir. Japon balıkları uygun ölçülere sahip akvaryumlarda üretilebilirler. Bu işlem için tüm koşulların ise çiftleşmeye uygun olması gerekir. Üremeye teşvik edici koşullar akvaryum alanında oluşturulmalıdır.

Safkan japon balıkları birçok farklı şekilde çiftleşebilmektedir. Japon balıkları, dişi japon balığı yumurtalarını bırakana kadar birbirlerini kovalayarak çiftleşirler. Erkek japon balığı ise ardından yumurtaları dölleyerek spermini serbest bırakır. Yavru japon balıkları ise ortama 1 hafta ardından yumurtadan çıkarlar.

Tüm bu sürecin gerçekleşebileceği, kum zeminli, ısısı ilk dört ay 17.8 santigrat derece kalabilecek akvaryumlarda üretim koşulları sağlanabilir. Dört ay ardından akvaryum su sıcaklığı kademeli olarak 21 ila 23 santigrat sıcaklığa ulaştırılmalıdır. Akvaryumda ise sadece 2 adet yetişkin japon balığı bulunmalıdır. Tüm işlemler üreme mevsimlerinde yapılmalıdır.

Erkek japon balığı çiftleşmeye hazır olduğu dönemde solungaçları boyunca minik beyaz lekeler geliştirir. Dişiler ise daha şişman ve yuvarlak vücut tipine geçiş yaparlar. Erkek balık dişiye daha fazla ilgi göstermeye ve onun peşinde dolaşmaya başladığında ise çiftleşme süreci içerisinde yer alırlar.

Yumurtalardan çıkan yavru japon balıkları ise siyah lekeler halinde görülürler ve akvaryum bitkilerinde yapışmış şekilde gözlemlenebilirler. Bu sürede yavrulara besin olan yumurta kesesi akvaryum içinde görülebilmektedir. Beslenme süreci hızlandıkça balıklar büyür ve akvaryumda yemek aramaya başlarlar. Üretimde yavruları sağlıklı tutmak için çok ince şekilde öğütülen pul balık yemleri ve sıvı yiyecekler tercih edilmelidir.

Japon Balığı Fiyatları Ne Kadar?

Japon balıklarının kendi içerisinde farklı cinsleri bulunmaktadır. Renkleri ve boyutları ise değişkenlik göstermektedir. Bu detaylara bağlı olarak fiyatları değişmektedir. Örneğin Black Ranchu japon balığı ortalama 60 ila 70 TL arasındayken, Turuncu ve beyaz pulları öne çıkan japon balıkları 12 ila 20 TL arasındadır.

Oranda japon balığı, Ranchu japon balığı, Ryukin japon balığı cinslerinin tümü farklı fiyat değerleri üzerinden edinilir. Tül kuyruk, peçeli, aslan baş tül kuyruk, Shubunkin, yelpaze kuyruk, teleskop, siyah kırmızı oranda japon balık türlerinin her biri için fiyatlar değişkendir.

Japon Balığı Bakımı ve Özellikleri
Japon Balığı Bakımı ve Özellikleri

Yavru Japon Balığı Hangi Mamayı Yer?

Japon balıkları en çok beslenen akvaryum balık çeşitleri arasında yer alırlar. Hem yavruları hem de yetişkinleri yemek yemekten oldukça hoşlanırlar. Ancak beslenmelerine yönelik kontrolü sağlamak ise sahiplerine düşer. Yavru japon balıkları hem etçil hem de otçul canlılardır. Yetişkin japon balıkları için içerisinde %30 oranında protein barınan, yavrular için ise %45 oranında protein içeren balık yemleri tercih edilmelidir.

Japon balıkları için su bitkilerinin proteinlerinden elde edilen, onların ağız yapılarına uygun olan pul yemlerle beslenme koşulları sağlanır. Yavrulara doğal bir besin verilecek ise parçalanacak hale kadar gelen, haşlanış yumurta akvaryum besini olarak kullanılabilir. Bu işlem sıklıkla yapılmamalıdır.

Midesi bulunmayan yavru ve yetişkin japon balıkları doyma hissine sahip değillerdir. Çok fazla besin tüketme istekleri de bu yüzdendir. Kontrollü biçimde beslenmeleri ve yüksek kilo almamaları gerekir.

Toz mamalar yerine pul veya kuru yemler ile beslenmeleri tercih edilir. Bezelye, brokoli, ıspanak gibi sebzeler ise haşlandıktan sonra çok ince parçalara ayrılarak akvaryum yemi şeklinde kullanılabilir. Piyasada yavru japon balıklarına özel protein içerikli pul mamalar bulunmaktadır. En doğru beslenme için uygun ama tipi kullanılmalıdır.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu