Teknoloji

Kayıtlı Elektronik Posta Nedir? KEP Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kep sistemi günümüzde firmalar tarafından kullanılan ve önerilen bir eposta sistemdir. Güvenli olması ve birden fazla bilgiyi içermesi kullanımının en önemli nedenlerinden birini oluştur.

Kep nedir? Açıklaması kayıtlı elektronik postadır. Bu kayıtlı elektronik posta adresi sayesinde işletmeler resmi yazışmalarını ve belgelerini gönderme veya alma işlemini gerçekleştirirler.

Gönderilen epostaların değiştirilemez olması sayesinde hukuki ihtilaflarda delil olarak kullanılmaları mümkündür. Bu adresin firmalar için tüzel kişilerce alınması mümkün olduğu gibi gerçek kişiler tarafından da alınması mümkün olur.

Kayıtlı Elektronik Posta Nedir?
Kayıtlı Elektronik Posta Nedir?

KEP Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşletmeler tarafından kullanılan kep sistemi başvurusu nasıl yapılır? Cevaplanması gereken önemli bir sorudur. İşletmelerin hukuki eposta adresi olduğu için Kep adreslerinin özel olarak alınması gerekir.

Adresin alınması için başvurulabilecek birden fazla kurum vardır ve bu kurumlarla ilgili bilgilere BTK sitesinde yer verilmiştir. Firmaların kep başvuruları için en çok tercih ettiği kurum PTT’dir. Bu nedenle ptt kep nedir sorularıyla karşılaşıldığı da görülür.

PTT üzerinden kep adresi almak isteyen kişilerin başvuru için şu adımları izlemesi gerekir;

İlk olarak pttkep.gov.tr adresine girilir.

  • Erişilen sayfada Online Başvuru sekmesine tıklanır.
  • Başvuru sayfasından Kep ön başvuru veya Kep online kayıt seçenekleri tıklanır.
  • Kep ön başvuru ilk defa adres alacaklar için kullanılırken Kep online kayıt bölümü elektronik imzası olan kişiler tarafından kullanılır.
  • Kep ön başvuru seçildikten sonra TC kimlik numarası ile giriş butonuna tıklanır.
  • TC kimlik no ve güvenlik kodu girilir.
  • Gerçek kişi, tüzel kişi, kamu kurumu ve diğer tüzel kişi ön başvuru seçeneklerinden birisi belirlenir.
  • Başvuru formunda yer alan bilgiler ön başvuru seçeneğine uygun şekilde doldurulur.
  • Formda görülebilecek bilgiler arasında yetkili kişi unvanı, iletişim adresi ve ülke bilgileri girilir.
  • Kep adresi kullanım şekli sadece alıcı, gönderici ve alıcı şeklinde seçilir.
  • Ardından sms bilgilendirme ve eposta bilgilendirme tercihleri belirlenir.
  • Paket seçimi aşamasında yıllık aidat, posta kutusu alanı, gönderi paketi, e-yazışma paketi, sms paketi, ek hizmetler ve sabit alınacak ücretler seçimleri yapılır.
  • Son olarak rehber tercihi yapılır ve bilgilendirme formu onaylanır.

Tüm işlemler tamamlandıktan sonra Ön Başvuru Yap butonuna tıklanır. Başvuru yapıldıktan sonra kimlik belgesi ve başvuru formuyla birlikte PTT şubelerine gidilir ve kep sistemi için kullanılacak adresin alımı gerçekleşir. Aldığınız adres adiniz.soyadiniz@hs01.kep.tr veya adiniz.soyadiniz.sayi@hs01.kep.tr şekillerinde olur.

KEP’in Standart E-Postadan Farkı Nedir?

Gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurumları tarafından kullanılabilen kep sistemi standart epostadan farklıdır. Bu sistemin en önemli farklı kep üzerinden gönderilen belgelerin veya epostaların içeriklerin hiçbir şekilde değiştirilmesinin mümkün olmamasıdır.

Bu sayede belge ilk günkü halini korur. Bu sayede belgenin gönderilme tarihi, alınma tarihi veya postanın açılma tarihi net olarak görülür. Standart eposta adreslerinin hukuki geçerliliği yoktur ancak kep sistemi TTK tarafından yasal kabul edilen bir sistemdir.

Bu nedenle hukuki anlaşmazlıklarda adrese gönderilen belgelerin veya yazışmaların delil niteliği taşıması mümkün olur. Standart eposta adreslerinde iletinin istenen her adrese gönderilir. Ancak bu sistemde belge gönderimi veya yazışma yapmak yalnızca kep adresi sahipleriyle yapılması mümkündür.

KEP Sisteminde Oluşturulan Deliller Nelerdir?

Kişiler ve şirketler tarafından kullanılan kep sistemi delil oluşturma özelliği olan bir sistemdir.

Kepte oluşturulan delillerin ise şöyle belirtilmesi mümkündür;

  • Alıcının epostayı okuma bilgisi (okunma zamanı)
  • Epostanın alıcı kişiye ulaşma durumu (ulaşma zamanı, ulaştığı ya da ulaşmadığı bilgileri)
  • Epostanın göndericisinin görünür halde olup olmadığı
  • İletiye gerekli görüldüğü durumlarda yeniden ulaşılması delilleri

Bu delillere Pttkep adresinden ve Ebys (elektronik belge yönetim sistemi) üzerinden erişilmesi mümkündür. Bu sayede gönderi takibinin yapılması veya gerektiği durumlarda bilgilerin kullanılması sağlanır.

Neden KEP’e İhtiyaç Duyulmuştur?

Türkiye’de kep sistemi 2011 yılından beri kullanılan bir elektronik posta sistemidir. İleti gönderimi, iletişim maliyetleri ve güvenlik sorunları kep adreslerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Kep adresi alan işletmeler gönderi, alıcı, sms ve e-yazışma paketleri seçtikleri için ekstra iletişim masrafı yapmak zorunda kalmazlar. Standart epostaların değiştirilebilir özelliğe sahip olması güvenilirlik konusunda olumsuzluk oluşturur.

Bu nedenle kullanımda kimlik doğrulaması yapıldığı için kepte eposta gönderimleri güvenlidir. Ayrıca keple gönderilen iletilerin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılması mümkün değildir.

Kep sistemi ayrıca gönderilen iletinin ulaşıp ulaşılmadığına dair bilgi almayı sağladığı için ihtiyaç duyulmuştur. Gönderiler takip edilebildiği için iletinin ulaşıp ulaşılmadığı ve açılıp açılmadığı kolaylıkla anlaşılır.

Kayıtlı Elektronik Posta Nedir?
Kayıtlı Elektronik Posta Nedir?

KEP’in Avantajlar?

Kep adresi kullanımı günümüzde hem işletmeler hem bireyler tarafından yaygın halde kullanılan bir adres olmuştur. Özellikle ticaretle uğraşan ve resmi yazışma yapması gereken kişiler tarafından bu adresin kullanılması tercih edilir.

Kep’in yaygın kullanımını sağlayan avantajları şunlardır;

  • Kep sayesinde işletmelerin iletişim maliyetlerinin düşürülmesi mümkün olur.
  • Alınan iletinin sahibi konusunda kesinlik sağlar.
  • Resmi işlemlerin hızlı yapılmasını sağlar.
  • Gönderilen epostaların içeriği değiştirilemediği için güvenlik sağlar.
  • Kağıt kullanılarak belge hazırlanması ihtiyacını ortadan kaldırdığı için çevre dostudur.
  • Belgelerin veya bilgilerin kişilere iletildiğinden emin olunmasını sağlar.
  • Gönderilen iletinin okundu bilgisinin alınmasını sağlar.
  • Belgelerin kargo veya kuryeyle gönderilmesi işlemlerini ortadan kaldırır.
  • Davalarda delil niteliğine sahiptir.

Ticari işlemlerinizin güvenli ve verimli olmasını sağlamak ya da bu avantajları yaşamak için vakit kaybetmeden kep sistemi kullanmaya başlayın.

KEP Adresi Almak Zorunlu Mu?

Kep sistemi ayrıntıları TTK yasası ile belirlenmiştir. Buna göre komandit şirketler (sermayesi pay edilmiş olan), limited şirketler ve anonim şirketlerin kep kullanması zorunludur. Bu sayede gönderdikleri belgeler ve yaptıkları yazışmalar resmi ve hukuki nitelik kazanır.

Belirlenen şirketler dışında kalan şirketler, tüzel kişiler ve gerçek kişilerinse kep kullanma zorunluluğu yoktur. Ancak elektronik belge gönderimi yapılması gereken durumlarda bu kişilerin kep adresi edinmeleri gerekir. Ayrıca isteğe bağlı olarak kep adresi alıp iletişim için kullanmaları mümkün olur.

Sonuç

Kayıtlı elektronik posta ve kep hesabı nedir? Pek çok kişinin cevap bulmaya çalıştığı sorudur. Yazışmalar için kullanılan bu sistem iletişimde güvenliği ve düşük maliyeti sağlar. Bu nedenle şirketlerden gerçek kişilere ve tüzel kişilere kadar pek çok kişinin tercihidir. Ayrıca kamu kuruluşları tarafından resmi işlemler için kep adresi talep edilir.

İlk defa kep sistemi ile tanışacaksanız pusholder.com üzerinde yayınlanan kayıtlı elektronik posta (kep) nedir içeriğini okumalısınız. Bu içerik sistemi nasıl kullanmaya başlayacağınızı, avantajları ve başvuru yollarını sizlere açıklar. Böylelikle sizler de kep kullanan kişiler arasında yer almaya başlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu