Corona Virüs

Covid-19: İzolasyon, Sosyal Mesafe ve Karantina

Günümüzün küresel sağlık sorunlarından biri olan Covid-19, oldukça fazla can almaya devam etmektedir. Bu dönemde bireylerin çok hassas davranmaları gerekir. Çünkü bu bulaşıcı hastalık sadece kişiyi etkilemekle kalmıyor, sayısız şekilde bulaşmaya ve can almaya devam etmektedir. Bu hastalıkla beraber artık hayatımızda farklı bir dönem başladı. Bu dönem ile tüm insanlar izolasyon, sosyal mesafe ve karantina kavramlarını öğrenmek zorunda kalmıştır.

Sağlık, çok önemli bir hassasiyet gerektirir. Bu yüzden sadece kendimizi değil çevremizde olan insanlarında bu hastalıktan etkilenmemesi için üzerimize düşen görevleri yapmalıyız. Hastalığın temelinde temizlik, sosyal mesafe ve karantina vardır. Bu üç temel duruma çok dikkat etmek gerekir. Böyle ciddi bir hastalığın başkalarına bulaşmaması için de mutlaka düşünceli davranılmalıdır.

Covid-19: İzolasyon, Sosyal Mesafe ve Karantina
Covid-19: İzolasyon, Sosyal Mesafe ve Karantina

Covid-19 Nedir?

Küresel bir salgın haline gelen Covid-19 bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın bulaşma hızı oldukça yüksektir. Bu yüzden insanların buna dikkat etmesi gerekir. İnsandan insana bulaşan bu hastalık oldukça tehlikelidir. İlk olarak Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan bu virüs oldukça hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılmıştır.

Covid-19’un en önemli belirtileri ateş, nefes almakta zorluk ve öksürüktür. Ancak bazı hastalarda belirtiler kendini göstermez. Bu durum kişinin bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Bu hastalık ciddiye alınacak kadar tehlikelidir. Hastalıktan korunmak için en temel şart izolasyon ve sosyal mesafedir. Bu kurallara uymak çok ciddi ehemmiyete sahiptir.

Covid-19 Belirtileri Nelerdir?

Covid-19 salgını oldukça riskli bir hastalıktır. Çok ciddi hasarlara yol açmaktadır. İnsanın ölümüne kadar neden olabilen bu hastalık küresel bir salgın haline gelmiştir.

Bu hastalığın yaygın olarak görülen belirtileri şunladır:

  • Ateş
  • Öksürük
  • Nefes alma zorluğu
  • Halsizlik

Bu belirtileri gösteren kişilerde Covid-19 hastalığı başlamış olabilir. Bu semptomları gösteren kişilerin kendilerini izole etmesi gerekir. Hastalık hızla bulaşma özelliğine sahip olduğundan dolayı ciddi oranda fazla kişiye bulaşabilir.

Covid-19 Salgınında İzolasyon Nedir?

İzolasyon, her türlü bulaşıcı hastalığa karşı alınabilecek olan bir önlemdir. İzolasyonda birey kendini kısmen veya tamamen toplumdan soyut hale getirir. Böylece hastalık için risk taşımaktan uzaklaşır. Covid-19’dan da diğer bütün bulaşıcı hastalıklar gibi izolasyon yöntemi ile korunabilir. İzolasyonun önemi oldukça büyüktür. Kişiler risk grubunda olmasa bile çevresindeki insanları düşünmelidir. Bu yüzden izolasyon çok önemli bir korunma yöntemidir.

Bu hastalık döneminde okul, AVM, market gibi toplumsal alanlarda izolasyon yönteminin uygulanması hastalığın yayılımını önlemeye yardımcı olmaktadır. Sosyal izolasyonun dışında, evde de izolasyon yöntemi uygulanabilir. Bu yöntem sayesinde hastalık süresince gerekli olmayan durumlarda dışarı çıkmamak, hastalıktan korunmak için oldukça önem arz eder. Bireylerin bu konularda daha dikkatli davranmaları ve izolasyon kurallarına uymaları gerekmektedir. Bu hastalık küresel bir salgındır. Kişi sadece kendi hayatını değil, başkalarının hayatını da önemsemelidir.

Kimlerin Kendini İzole Etmesi Gereklidir?

İzolasyon, Covid-19 salgınından korunmak için önemli bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde hastalığın bulaşma hızı engellenebilir. Özellikle bu salgın döneminde kendilerini izole etmesi gereken kişiler vardır. Bu kişiler özellikle hastalığın belirtisini gösteren kişilerdir. Bu kişiler hastalığa ait semptomları gösterdiği andan itibaren kendilerini izole etmeleri gerekir.

Covid-19 Salgınında Sosyal Mesafenin Önemi Nedir?

Özellikle son zamanlarda sosyal mesafe terimini sıklıkla duymaktayız. Sosyal mesafe de tıpkı izolasyon yöntemi kadar Covid-19 salgını döneminde oldukça önemli bir korunma yöntemidir. Sosyal mesafede amaç kişinin kendisiyle insanlar arasına fiziksel bir mesafe koymasıdır. Bu mesafede hastalığın bulaşma riski en aza indirilmeye çalışılmaktadır. Sosyal mesafenin önemi oldukça fazladır. Hastalık hava yoluyla bile bulaşma özelliğine sahip olduğundan mesafe oldukça büyük önem arz eder.

Kişilerin aralarına en az 2 metre mesafe koyması, hastalıktan korunmak için ve bulaşma riskini azaltmak için gereklidir. Sosyal mesafe kuralı çerçevesinde kişinin kalabalık ortamlarda bulunmaması gereklidir. Toplu taşıma araçlarını gerekmediği durumlarda kullanmamak, mümkün olduğunca seyahat etmemek sosyal mesafe kapsamındadır. Özellikle kalabalık ortamlardan uzak durmak hastalığın yayılımına engel olur. Hastalık çok kolay bulaşma özelliğine sahip olduğundan dolayı sosyal mesafenin önemi büyüktür.

Covid-19 Salgınında Karantina Dönemi

Bulaşıcı bir hastalık yaşayan ya da bu hastalığın belirtilerini gösteren kişilerin kendilerini, hastalığın kuluçka sürelerine oranla çevreleriyle olan temaslarını kesmelerine karantina denir. Karantina hastalığın başkalarına bulaşmasını engellemek için çok önemli bir adımdır. Özellikle Covid-19 testi pozitif olan her bireyin mutlaka kendini yaklaşık 15 gün boyunca karantina altına alması gereklidir.

Karantina, hastalığın başkalarına bulaşmaması için çok önemlidir. Bu yüzden bireylerin bu konuda hassas olmaları gereklidir. Karantina hastalığın yayılmasını önlemek için gerekli olan bir durumdur. Bu dönemde insanların bilinçli davranarak kendilerini karantina altına almaları gerekir. Hastalık çok hızlı yayılım gösterdiği için aynı ortamda bulunan binlerce kişiye bulaşabilir. Bu yüzden karantina özellikle uygulanması gereken bir adımdır.

Covid-19: İzolasyon, Sosyal Mesafe ve Karantina
Covid-19: İzolasyon, Sosyal Mesafe ve Karantina

Kimler Covid-19 Salgınında Risk Grubundadır?

Covid-19 salgını oldukça hızlı bulaşma potansiyeline sahip bir salgındır. Ancak hastalık tamamen bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Hastalık özellikle 65 yaş üstü kişileri daha fazla etkilemektedir. Yaşlılar bağışıklık sistemleri zayıfladığı için risk grubunun başında yer alırlar. Kronik hastalıkları olan bireylerde yine risk grubu içinde yer alırlar. Şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, kanser olan kişiler risk altındadır.

Ayrıca kişilerin bağışıklıklarının zayıf olması da bu salgın için risklidir. Salgın son derece tehlikelidir. Her yaştan bireye bulaşma durumu vardır. Risk grubunda olmayan bireylerinde bu konularda hassas olmaları gerekir. Bireyde semptomlar kendini göstermese bile taşıyıcı olabilir. Bu yüzden sosyal mesafe, izolasyon ve karantinaya çok önem verilmelidir. Özellikle toplu alanlardan uzak durulmalıdır. Hastalık çok ciddi derecede tehlikelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu