Dünya’nın En Çok Kullanılan 5 Dili ve Kökeni
Dünya üzerinde konuşulmakta olan binlerce yerel dil bulunmaktadır. Bunlardan kimisi milyonlarca kişi tarafından kullanılırken kimisi yalnızca birkaç yüz kişinin kullandığı dillerdir. Hal böyle olunca insanlar dünyanın en çok kullanılan 5 dili hakkında meraka düşmektedir. Bu şekilde öğrenmek istedikleri dile karar vermek isteyenler de olabilir. Bu bağlamda ilk akla gelen dil İngilizce olsa da sayısal değerlere bakıldığında ilk sırada Çince bulunmaktadır.
Kalabalık nüfusu ve ekonomik gücü göz önünde bulundurulduğunda Çince en eski ve milyonlarca kişinin ana dili olarak konuştuğu bir dildir. Mandarin Çincesi daha ön palana çıkmakla birlikte başka ülkelerden insanlar da farklı sebeplerden bu dili öğrenmeye başlamaktadır. Kendine has bir yazı sistemi olan Çince içinde her karakter bir kelimeye karşılık gelir. Bu yazı sistemi 3500 senelik bir geçmişi vardır.
İçindekiler
Dünya Dili Kabul Edilen İngilizce
Ortak dil olarak kabul edilmeye başlanan İngilizce dünya üzerinde en çok konuşulan diller arasında ikinci sırada yer alır. En çok öğrenilen diller arasında ise birinci olduğu rahatça söylenebilir. Çin’in nüfusu göz ardı edildiğinde, en çok konuşulan dil olarak da geçer. Yaygınlık bakımından İngilizce büyük bir öneme haizdir.
Gerek eğitimde gerek iş hayatında önemli bir avantaj olduğu için anadili olmamasına karşın insanların en çok bilinen dildir. İngiltere, ABD, Avustralya, Malta, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerin ana dili İngilizce olarak belirlenmiştir. Cermen kökenli olduğu bilinmektedir. Kavimler Göçü sonrası dilin çeşitli kanallar yoluyla yayıldığı düşünülmektedir.
Romantik Bir Dil Olarak İspanyolca
İngilizce kullanımının hemen adından İspanyolca gelmektedir. İspanyolca pek çok ülkede ana dil olarak kabul edilmektedir. En çok kullanılan diller arasında yer almasını bir nedeni de dünya genelinde itibar sahibi olarak kabul görmüş diller arasında yer alması olmuştur. Zira İspanya’nın haricinde ve Brezilya gibi istisnalar dışında Latin Amerika ülkeleri de bu dili ana dil olarak kullanmaktadır.
Ana dili İngilizce olan Kuzey Amerika’da ise İspanyolca en çok kullanılan ikinci dildir. Kastilya dili olarak da geçen bu dilin kökeni ise İspanya’nın Kastilya bölgesine dayanmasından ileri gelir. Romen dillerinden bir tanesidir. 480 milyon kadar insan ana dil olarak bu dili konuşmaktadır.
Nüfus Yoğunluğu ile Öne Çıkan Hintçe
Çin gibi nüfusunun büyüklüğü sayesinde dünyanın en çok kullanılan 5 dili arasında kendine yer bulan Hintçe, dördüncü sıradadır. Nüfus artış hızında Çin’i geçen Hindistan, gelecek yıllarda nüfus bakımından da geçecek gibi görünmektedir. Hintçe ayrıca dünya çapında bir şöhret yakalamış olan Bollywood film endüstrisi sayesinde de dikkat çekmektedir. Bunun getirisiyle pek çok insan ana dili olmasa dahi bu dili öğrenmeye başlamıştır.
Hintçe için de farklı bölgelerde farklı dil özelliklerinin bulunduğunu söylemek mümkün. Bu sebeple Hindistan’da tek bir dilin bütünlüğünü sağlamak için çalışmalar yürütülmektedir. Yani bir Tamil’in bir Hindu ile anlaşabilmesi için ortak dil üzerine yoğunlaşma sağlanır. Bu şekilde İngilizce de resmi dil olmaktan çıkarılabilecektir.
Din Ekseninde Yayılıp Büyüyen Dil Arapça
Dünya üzerinde en çok kullanılan beşinci dil olarak karşımıza çıkan Arapça, hem Arap Yarımadası’ndaki nüfus yoğunluğu hem de İslam âleminin kutsal kitabı Kur’an’ın indirildiği dil olması nedeniyle ilgi görmektedir. Müslümanların pek çoğu kutsal kitabı kendi dilinde okuyup anlamak için bu dili öğrenmektedir. Bu nedenle ana dili olmadığı halde Arapça kullananların sayısında artış görülmektedir.
Öte yandan gerek fonetiği gerekse alfabesinin otantik yapısı doğu kültürü ile ilgilenen insanları da kendisine çekmektedir. Oryantalistlerin büyük çoğunluğunun Arapça öğrendiği de bilinen bir gerçektir. En eski kültürlerden olması da insanları Arapça ve Arap kültürünü öğrenmeye teşvik etmektedir.