Ekonomi

Esnaf Kefalet Kredisi Şartları

Esnaf Kefalet Kredisi, son zamanlarda herkesin ilk başvurduğu sistem olarak kullanılmaya başlandı. Maddi sıkıntı yaşayan herkese kredi verilir. Son yıllarda tüccar teminatlı kredilerin yaygın olarak benimsenmesi sayesinde tüccarlar biraz daha rahat nefes alıyor. Birçok vatandaşın yararlandığı bu sistemin bazı gereklilikleri vardır. Kredi çeşitleri arasında esnaf kefalet kredisi şartları ve koşulları diğer kredilerin koşullarından biraz farklıdır.

Özellikle salgın döneminde esnaflar sıkıntılı bir durumla karşı karşıya kaldılar. Bu durumda kredi başvurusu yapılır. Bahsedilen bu işyeri kredisi diğer kredilere göre daha çok daha avantajlıdır. Bu, ülkemizdeki esnafları desteklemek için bir kredi teklifidir. Bu çok düşük faiz oranlarına sahip bir kredi sistemidir. Bu kredi sayesinde esnaflar çok düşük bir maliyetle sıkıntılarını aşabilmektedir.

Küçük çaplı ticaret veya el sanatları ile uğraşanlara esnaf denir. Bu işletmeler tek tek ele alındığında küçük gibi görünse de ülke genelindeki sayıları dikkate alındığında ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip oldukları görülmektedir.

Devlet, bu tür işletmelerin nakit ihtiyaçlarını karşılamak ve faaliyetlerini geliştirme yoluyla sürdürmelerini sağlamak için bir destek programı uygulamıştır. İşyeri teminatlı kredi bu uygulamalardan biridir. Üye işyerlerinin düşük faizli ve uzun vadeli kredi almalarını sağlayan uygulama, Halkbank ortaklığıyla sunuluyor.

Esnaf Kefalet Kredisi Şartları
Esnaf Kefalet Kredisi Şartları

Esnaf Kefalet Kredisi Nedir?

Esnaf kefalet kredisi, devlet beraberinde Halkbank ortaklığıyla esnaf tanımına uyan işletmeler ile birlikte zanaatkarlara faaliyetlerini yürütmeleri için sağlanan düşük faizli ve uzun vadeli kredi çeşididir. Ülke geneli olarak esnafların nakit ihtiyaçlarını karşılamaları veya yapmayı düşündükleri yeni yatırım değerlerini finanse etmeleri için sağlanan bir kredi ve bir devlet politikası olarak yıllardır verilmektedir. Esnaflar için kullanılan bu sistem, en fazla 5 yıllık olarak verilir. Peki esnaf kefalet kredisi şartları nelerdir?

Esnaf Kefalet Kredisi Çeşitleri Nelerdir?

Esnaf kefalet kredisini almanın 3 çeşidi vardır. Her birinin koşulları ve geri ödeme şekilleri farklılık gösterir.

İşletme Kredisi

En çok başvuru alan kredi teşviklerindendir. İşletmelerin gerekli araç, kurulum cihazı, malzeme gibi ana ihtiyaçlarını karşılamak üzere verilir. Vade süresi 1-5 sene arası değişir

İskonto Kredisi

İskonto kredisi bir nevi indirimli kredi olarak söylenebilir. Genel itibariyle küçük ihtiyaçlar için kullanılan bu kredi çeşidi sıkıntılı günler içerisinde olan esnafların yüksek faiz üzerinden kredi almak yerine ilk tercih edilen kredi olmaktadır.

Tesis Kredisi

Genellikle işletme türleri araç gereç modernize ihtiyaçlarında kullanmak üzere tesis kredisi başvurusu yaparlar. Teminat olarak ise ipotek, kooperatif kefaleti, işletme rehini veya sigorta kabul ediliyor. Ayrıca şoför edinme kredisi, servis ve kamyon gibi araç yenileme ihtiyaçlar için desteklenen kredi çeşididir.

Esnaf Kefalet Kredisi Şartları
Esnaf Kefalet Kredisi Şartları

Esnaf Kefalet Kredisine Nasıl Başvurulur?

Bu kredi çeşidine gerekli olan evraklar ile yazılı şekilde başvurulur. Sonrasında ise kooperatif bu başvuruyu değerlendirir. 15 gün süresi içinde yazılı olarak başvurunun gerekli idare tarafından onaylanıp onaylanmadığını esnaf olup başvuran kişiye bildirmektedir.

Eğer başvuru sonucunda red olarak dönüş yapılırsa kişiler adına bu süreç bitmiş bulunur. Başvurusu onaylanan vatandaşlar için kredi alması için bankaya yönlendirirler. Başvuruyu yapan esnaf için sicil kaydı incelenir.

Gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra bu onay verilir. Kesin bir şekilde, kişi başvuru yaparken vergi levhasına ya da sicil belgesi fotokopisine gerek duyulur.

Bunlar dışında var ise ortaklık beyannamesi ikametgah adresi 4 adet vesikalık fotoğraf, kimlik belgesi ve bankanın isteyeceği diğer belgeler temin edilir. Kredisinin yıllık faizi %8.5 olarak hesaplanır. Kredinin maksimum çekilecek limiti ise 200 bin TL olarak belirlenmiştir.

Esnaf Kefalet Kredisi Şartları Nelerdir?

Devlet yönlendirmesiyle sağlanan esnaf kefalet kredisine başvurmak için bazı şartların sağlanması gerekir.

  • Esnaf kefalet kredisi almak için işletmenin minimum 1 yıl süresince Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na kayıtlı şekilde faaliyet göstermesi gerekiyor.
  • Çalışma süresi 1 yılı geçmeyen bireylerin bu kredi türünden yararlanması mümkün olmaz.
  • Başvuruda yapacak kişinin birden çok esnaf ve sanatkârlar odasına kaydı olmamalıdır.
  • Krediye başvuracak esnaf bireyin iş adresi veya kendi ikametgâh adresinin kooperatif faaliyet alanı bünyesinde bulunması gerekir.

Bu koşulları taşıyan esnaf bireyler, genel itibariyle istenen belgeleri toparladıktan sonra bağlı oldukları kooperatife yazılı şekilde başvuru yapabilir. Her bireyin yaptığı başvuru kooperatif tarafından değerlendirilip sonuç en geç 15 gün içinde yazılı olarak bildirilir.

Başvurusu olumsuz yanıt alan vatandaşlar için süreç sonlanır. Kredi kullanımı amacıyla onay alan esnaf bireyler, kooperatif tarafından bankaya yönlendirilir. Banka tarafından yapılacak sicil sorgulamasının ardından uygun görülen bireylere kredi verilmektedir.

Esnaf Kefalet Kredisi İçin Gerekli Evraklar

Esnaf kefalet kredisine başvurmak için başvuru dilekçesinin yanında bazı evraklarda teslim edilmelidir. Vergi levhası ve esnaf sicil kayıtlarının asılları ve fotokopileri, bağlı oldukları kooperatiften temin edilecek ortaklık beyannamesi ve işletme sahibi adına ikametgâh belgesi, dört adet vesikalık fotoğraf ve nüfus kimliğinin önlü arkalı fotokopisi öncelikli istenen evraklardır.

Bu evraklar eksik şekilde kooperatif adına yapılan başvurulardan olumlu yanıt almak mümkün olmamaktadır. Kooperatif tarafından başvuruları kabul gören ve sonrasında bankaya kredi için yönlendirilen bireylerden bankanın kendisinin farklı evraklar isteyebilmesi de olağandır.

Bu durumda ise bireyin istenen gerekli diğer evrakları temin ederek bankaya sunması gerekir. Şunu da söylemek gerekir ki kredi almak için kefil olacak kişi var ise onun da vergi levhasının asıl örneğine ve fotokopisine, nüfus kimliğinin arkalı önlü fotokopisine ve ikametgâh adresine gerek duyulur.

Esnaf Kefalet Kredisinin Borcu Ödenmediği Takdirde Ne Olur?

Esnaflar için destek niteliği şeklinde olan esnaf kefalet kredisi, sözleşme adına anlaşılan vade üzerinden geri ödenir. Esnaf kefalet kredisi alan kişilerin bankaya geri ödemediği durumlardadır. Başvurulan Bazı yollar vardır.

  • Esnaf kefalet kredisi alan her kişi, banka ile anlaştıkları ödeme planı üzerinden kredi borcunu geri ödemek zorundadır.
  • Bazı bu tür durumlarda kalmış olan vatandaşların, borçlarını tekrar yapılandırmak veya ertelemek adına bankasına başvuru yapma hakkı vardır.
  • Bu kredi dolayısıyla borç affı amacıyla banka araştırmasının ardından borcun yeniden yapılanıp, yapılandırılamayacağı kararı verilir.

Diğer bir seçenek ise borç ertelemedir ve çok başvuru olmaz.

Esnaf kefalet kredisinin hiçbir şekilde ödenmez ise; krediyi çeken esnaf vatandaş mülke sahipse ve mülkünü teminat şeklinde göstermiş ise banka, teminat değeri üzerinden borcu tahsil eder.

Süreç bu şekilde işlerken şu da bilinmelidir ki bu işlemlerden önce banka yetkilileri aracılığıyla vatandaşlar uyarılır. Anlaşma yolları aranır. Fakat uzlaşma sağlanmazsa teminat ya da icra işlem süreçleri başlatılır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu