Bilgi Kutusu

Kadın Girişimcilere Devlet Desteği

Kadın girişimciler için destekler, çeşitli kuruluşlar tarafından veriliyor. Kadınların iş yaşamına kazandırılması ve kadın girişimcilerin aktif bir biçimde istihdam edilmesi amacıyla verilen bu destekler hibe, faizsiz kredi ya da düşük faizli kredi şeklinde sıralanıyor. Kadın girişimcilere devlet desteği de bu anlamda oldukça öne çıkıyor.

Kosgeb Hibe Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB kadın girişimci desteğine herhangi bir başvuru yapmayı isteyen kadınlar ilk olarak KOSGEB’in veya KOSGEB ile anlaşmalı kurumların açmış olduğu Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programı’na katılmaları şarttır. Kadın girişimciler bulundukları şehirlerde ya da başka ilde, eğitim tarihleri içerisinde programa girmelidir.

Bu programdan almış oldukları sertifikaların yanında aşağıdaki belgeleri başvuru sırasında hazırlamalıdır:

  • Kimlik
  • KOSGEB’in internet sitesinden taahhütname doldurma
  • Hangi sektörde aktif faaliyet göstereceklerse ona dair bir iş planı

Kosgeb Kadın Girişimci Desteği Şartları

KOSGEB’in kadın girişimcilere vereceği destekten yararlanabilmek adına aşağıdaki şartlara sahip olma gereklidir:

  • Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı olmak
  • 18 yaşından küçük olmama
  • Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programı’na kaydolma
  • İnternetten veya KOSGEB’e bizzat giderek başvuru yapmak

Şartlara uymakta olan kadın girişimcilere 50 bin TL’ye kadar olacak şekilde hibe desteği verilmektedir. Araç gereç, makine veya mobilya gibi temel ihtiyaçlar için 100 bin TL, %0 faizli kredi veriliyor.

Kosgeb Kadın Girişimci Yaş Sınırı

Kadın Girişimcilere Devlet Desteği

KOSGEB’in bu kadın girişimcilik desteğinden yararlanmayı isteyenler arasında 18 yaşından büyük kadınlar olmaktadır. KOSGEB kadın girişimcilere bu desteği verirken baktığı şartlardan ilki 18 yaşından büyük olmasıdır.

Kosgeb Hibe Ödemeleri Hangi Sektörlerde Geçerlidir?

KOSGEB tarafından gıda, hizmet ve sanayi benzeri her türden girişimcilik sektörüne destek veriliyor. Küçük ve orta esnaflar KOSGEB hibe ve kredi desteklerinden faydalanabiliyor.

Kosgeb Kadın Girişimci Desteği

KOSGEB ülkemizde kadın girişimcilere hibe ya da düşük faizli kredi desteği veriyor. Bu bağlamda da iş yeri kurulması amacıyla alınacak olan 50 bin TL’ye kadarki yatırımlar adına hibeler alınabilirken, 300 bin TL’ye kadarki olan yatırımlarda düşük faizli kredi de alınabiliyor. KOSGEB’den destek alıp büyük işletmeler kurulabiliyor.

Bunun için ilk olarak girişimcilik belgesi almaya kazanmak gerekiyor. Girişimcilik belgesi, belli eğitimlerin ardından verilmekte olan ve girişimcinin iş kurmaya yeterli olduğunu belirten bir belgedir.

Kadın Girişimcilere Verilen Destekler

TKDK’nın kontrolü ile gerçekleştirilen IPARD programı ile ilgili şekilde, tarımla uğraşan kadınlar için yüzde 70 hibe desteği sağlanıyor. Kırmızı ve beyaz et imalatı, kanatlı hayvan imalatı, arıcılık ve arı ürünleri üretimi ya da işlemesi ve paketlemesi, süt imalatı, mantar imalatı, örtü altı ve üstü bitki imalatı gibi oldukça geniş yelpazede olan alanlarda faaliyet göstermeyi isteyen fakat yeterli sermayesi olmayan kadınlara özel, IPARD şartlarını karşılaması halinde TKDK tarafından hibe desteği sağlanıyor. Çiftçilikle uğraşan kadın girişimciler de hibe desteğinden faydalanabiliyor.

Yüzde 70 hibe desteğinden faydalanmak için aşağıdaki koşulların sağlanması gerekir;

  • Tarım alanında faaliyetler gösterme
  • Hangi alan için başvuru yapılacaksa o alana ait olan Lisans, Tarım Meslek Lisesi, Teknik Lise, Ön Lisans, Yüksek Lisans ya da Doktora diploması
  • 65 yaşını geçmemiş olma

Kosgeb Kadın Girişimci Destek Programına Nasıl Başvuru Yapılır?

Yatırımcılar için KOSGEB desteğinden faydalanabilmek için kosgeb.gov.tr adresine veya turkiye.gov.tr adresinden hızlı bir biçimde KOSGEB’e ulaşarak “Girişimcilik Destek Programı Yeni Girişimci Desteği Başvurusu” kısmında olmalı ve sayfada yer alan yönlendirmeleri doğru bir biçimde takip etmelidirler.

Kosgeb Geleneksel Girişimci Desteği

KOSGEB tarafından kadınlara sağlanmakta olan geleneksel girişimci desteği kapsamında kadınlar minimum olarak 10.000 TL’lik hibe desteği alabiliyor. Söz konusu bu destek programı dahilinde de kadınların alabileceği en üst limit 60.000 TL oluyor. Geleneksel bir girişimci desteğiyle girişimci kadınlar işletmeler için makine ve diğer işletme giderlerini rahatça karşılayabilmektedir.

Söz konusu diğer işletme giderleri iş yerinin kirasını veya işletme bünyesinde çalışmakta olan işçi ve personel maaşlarını da kapsıyor. Daha önceki senelerde geleneksel girişimci desteğiyle alınmakta olan makinelerin en az 2 sene boyunca kullanılması şartı yer alıyordu.

Ancak geleneksel girişimci desteğiyle üzerinde bulunan bu şart artık geçerli değildir. Bu desteğe ve programına başvuracak olan kadın girişimcilerin öncelikli olarak girişimcilik belgesine sahip olması gerektiği hiçbir şekilde unutulmamalıdır.

Yani girişimcilik belgesi bulunmayan kadın girişimciler KOSGEB tarafından sağlanacak kadın girişimci desteğinden faydalanamamaktadır. Bu desteğin kapsamında gerçek kişilerin statüsünde kurulan işletmeler adına kuruluş desteği olarak bir kere olma şartı ile 5.000 TL’lik hibe desteği sağlanmaktadır.

Eğer kurulmuş olan işletme sermaye şirket statüsündeyse bu sefer de KOSGEB tarafından sağlanmış kuruluş desteği 10.000 TL oluyor. 10.000 TL’lik olan hibe desteği de sadece bir kere olmak üzere verilmektedir.

Kosgeb İleri Girişimci Desteği

Kadın Girişimcilere Devlet Desteği

KOSGEB tarafından sunulan destek türü yeni işletme kuracak kadın girişimcilere sağlanıyor. KOSGEB’in sağladığı hibe desteğinin üst limiti 370 bin TL’dir. Sunulmakta olan bu desteğin ana amacı yeni açılan işletmeler adına talep edilen teknolojik makinelerin alımlarının sağlanması olarak görülüyor. Bu hususta da alınacak olan makinelerin teknolojik seviyesine oranı ile KOSGEB tarafından sağlanan hibe tutar değişiklik gösteriyor.

Teknoloji seviyelerine uygun sağlanan destek tutarlarıysa aşağıdaki gibidir:

  • Düşük ya da orta teknoloji seviyesine sahip yerli üretim bir teknolojik makinelerin 100.000 TL’lik ödemesi adına alınacak destek tutarı 75.000 TL’dir.
  • Orta teknoloji seviyesinde herhangi bir fikriniz var ise de, yapacağınız 200.000 TL’lik ödeme adına 150.000 TL hibe desteği alabilirsiniz.
  • Yüksek teknoloji seviyesinde iş fikriyle proje yürütmeye başlayacak olursanız da yapacağınız bir yerli üretim makine alımı işleminde ortalama 300.000 TL’lik ödemenin 225.000 TL’sini hibe şeklinde alırsınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu