Sağlık

Jinekomasti Hakkında Bilinmesi Gereken 11 Önemli Bilgi

Erkeklerin en önemli estetik sorunlarından bir tanesi göğüslerinin normalden büyük olması hatta kadınsı bir görünüm alması yani “jinekomasti” durumudur. Jinekomasti sorunu olan erkeklerin bu konuda mutlaka bilmesi gereken en temel ve önemli noktaları Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Açıkel’e sorduk.

Jinekomasti Bir Hastalık Mıdır?

Erkeklerde tek veya çift taraflı meme büyümesi yani jinekomasti olgularının büyük çoğunluğu “idiyopatik jinekomasti” denilen, özel bir nedenin gözlenmediği ve hastalık olarak kabul edilmeyen kategoridedir. Bununla birlikte bazı jinekomasti olguları altta yatan başka bir hastalığın klinik belirtisi olarak karşımıza çıkabilir.

Bazen de memedeki bir tümöral oluşum jinekomasti zannedilebilir. Bu nedenle her meme büyümesi sorunu olan kişi öncelikle ilgili uzman doktora başvurarak kontrolden geçmelidir, asla kendi kendine tanı koymamalıdır.

Jinekomasti Tanısı Nasıl Konur?

Jinekomasti Nasıl Anlaşılır?

Memesinde tek veya çift taraflı büyüme gözlemleyen kişi bir Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanına başvurmalıdır. Kişinin kullandığı ilaçlar, maddeler, hastalıkları gibi birçok konu sorgulanır. Erkekte meme büyümesine neden olabilecek hastalıklar yönünden genel vücut muayenesi yapılır. Son olarak bazı kan tetkikleri ve meme ultrasonografisi gibi radyolojik görüntüleme yöntemleri ile tanı konulur.

Jinekomasti Tipleri Nelerdir?

Memedeki süt bezlerinin ve yağ dokusunun değişik oranlarda artışı ile karakterize olan jinekomasti, artan doku tipine göre glandüler tip, karışık tip ve yağlı tip şeklinde sınıflandırılabilir. Başka bir tiplendirme ise memedeki büyüklüğün miktarı ve meme derisindeki sarkmanın derecesine göre yapılır.

Tip 1 Jinekomasti ’de sadece meme başı altında ele gelen bir kitle vardır. Tip 2 Jinekomasti olgularında meme orta derecede büyümüştür ve meme derisinde bir miktar fazlalık vardır. Tip 3 Jinekomasti ise erkek memesinin hem boyut olarak ileri derecede olması hem de meme derisindeki sarkmanın fazla olması durumudur.

Yalancı Jinekomasti Nedir?

Erkek memesinde süt bezlerinin hiç büyümediği, sadece memelerde bölgesel yağ birikimine bağlı büyük meme görüntüsüdür. Bu durum genellikle obez erkeklerde her iki memede birlikte görülür.

Jinekomasti Önlenebilir Mi?

Erişkinlerde görülen ve idiyopatik jinekomasti dediğimiz durum kandaki hormonal değişimlere bağlıdır ve önlenemez. Bununla birlikte jinekomastiye neden olabilen bazı ilaçlar, alkol, uyuşturucu ve gıdalar tüketilmez ise jinekomasti önlenmiş olur. Yine jinekomastiye yol açabilecek hastalıklar tedavi edildiğinde dolaylı olarak jinekomasti de önlenmiş olur.

Jinekomasti Kendiliğinden Geçer Mi?

Ergenlik döneminde görülen jinekomasti olgularının büyük çoğunluğu erişkin yaşa ulaşıldığında kendiliğinden geriler. Yine jinekomastiye neden olan bir ilaç veya madde kullanımı varsa veya bir hastalık söz konusu ise bu nedenler ortadan kaldırıldığında bir yıl içerisinde jinekomastide de bir gerileme gözlenebilir. Diğer taraftan, erişkin yaşta herhangi bir nedene bağlı olmayan idiyopatik jinekomasti olguları kendiliğinden geçmez.

Jinekomasti Sporla Geçer Mi?

Tek başına sporla jinekomasti geçmez. Eğer jinekomasti sorunu olan kişi aynı zamanda fazla kilolu ise spor yaparak kilo verdiğinde meme boyutlarında da bir miktar küçülme beklenebilir. Büyük meme sorunu olan erkeklerin ilk aklına gelen tedavi yöntemi genellikle göğüs kaslarını çalıştıran egzersizlere başlamak olmaktadır. Ne var ki, bu egzersizler sorunu tamamen çözmez bazen kitlesi artmış göğüs kaslarının üzerindeki meme dokusunu daha da öne ittirmesi sonucu jinekomasti daha belirgin hale gelebilir.

Jinekomasti Ameliyatsız Tedavi Edilebilir Mi?

Medyada jinekomastiyi tedavi ettiğini ileri süren ve ciddi bilimsel yöntemlerle kanıtlanmamış birçok bitkisel ürün ve krem pazarlanmaktadır. Maalesef bu tip ürünler kandaki hormon seviyelerinde olumsuz değişimlere yol açmakta ve potansiyel olarak faydadan çok zararlı olabilmektedir.

Yine bazı cihazların memeye uygulanması ile o bölgedeki yağ hücre miktarında geçici de olsa bir miktar azalma sağlanabilmekte ancak büyümüş olan meme dokusuna etkisi olmamaktadır. Jinekomastinin güvenirliği ve etkinliği kanıtlanmış ameliyatsız bir tedavi yöntemi olsa idi jinekomasti ameliyatı tüm dünyada erkeklerde en sık yapılan estetik operasyonlardan bir tanesi olmazdı.

Jinekomasti Tedavisi Nedir?

Jinekomasti Tedavi Yöntemleri

Öncelikle bir Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanına başvurulmalı ve jinekomasti tanısı konmalı ve olası hastalık ve nedenler gözden geçirilmelidir. Eğer jinekomastiye neden olan bir durum saptanmış ise öncelikle bu durumun ortadan kaldırılması ve tedavi edilmesi yoluna gidilir. Eğer erişkin yaştaki bir kişide idiyopatik jinekomasti tanısı konmuş ise tedavi estetik cerrahi operasyonlar ile yapılır.

Jinekomasti Ameliyatı Nedir?

Jinekomasti ameliyatı tek bir cerrahi yöntemden ibaret değildir. Memedeki büyüyen dokuların özelliğine, meme boyutundaki artışın miktarına ve meme derisindeki sarkmanın derecesine göre farklı cerrahi yöntemler kullanılır. En sık kullanılan ve en az iz bırakan yöntem “liposuction” yani ince bir kanül yardımı ile meme bölgesindeki yağ dokusunun vücut dışına alınması ve o bölgedeki yağ miktarının kalıcı olarak azaltılmasıdır.

Sadece süt bezlerinde büyüme ile karakterize olgularda ise meme başı çevresinden yapılan bir kesi ile girilerek fazla meme dokusu cerrahi olarak çıkartılır. Meme derisinde aşırı fazlalık olan olgularda ise fazla derinin de çıkartıldığı ve daha fazla izlerin söz konusu olduğu cerrahi teknikler kullanılır. Hangi ameliyat yönteminin kullanılacağına ameliyat öncesi yapılan muayenede karar verilir.

Jinekomasti Ameliyatını Kim Yapar?

Jinekomasti ameliyatını bu konuda uzun yıllar eğitim almış olan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanları yapar. Jinekomastinin tipine göre doğru ameliyat yöntemini belirlemek ve bu cerrahi tekniği doğru şekilde uygulamak ciddi eğitim ve deneyim gerektirir. Başka cerrahi branşlardan hekimlerin bir meme kitlesi çıkarma mantığı ile yaptıkları ameliyatlar sonucunda memelerde kalıcı ve düzeltilmesi güç deformasyonlar ortaya çıkabilmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu