Sağlık

Kalp Krizini Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

Kalp krizleri hayati tehlike arz eder. Yapılan araştırmalara göre dünyada meydana gelen ani ölüm nedenlerin başında kalp kriz geliyor. Kalp damarlarında meydana gelen ani tıkanmalar sonucunda kalp krizi yaşanıyor. Kalp krizini önlemek için neler yapılmalı? Sorusu daha da önem kazanıyor. Kalp krizi göğüs ağrısı, bulantı ve terleme gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Bu belirtilerin bilinmesi ve kalp krizi anında doğru müdahalelerin yapılması oldukça önemli.

Kalp Krizini Önlemek İçin Neler Yapılmalı?
Kalp Krizini Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme

Kalp krizi riski denilince en önemli husus beslenmedir. Sağlıklı ve dengeli beslenme kalp sağlığının olmazsa olmazıdır. Sağlıklı bir beslenme programı sayesinde kalp sağlığı her zaman korunmuş olur. Kan kolesterol düzeyi dengelenir, tansiyon yükselmesinin önüne geçilir, Kilo kontrolü mümkün olur. Sağlıklı bir kişinin dengeli beslenmesi kalp sağlığını her zaman koruması anlamına gelir. Kalp hastalığı yaşayanlar için ise sağlıklı beslenme hayati önem taşır. Bunun için her bireyin beslenmesine gereken önemi vermesi gerekir.

Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kalp sağlığını korumak için doğru bir beslenme programı yapılmalıdır. Beslenme listesinde sağlığı destekleyen besinlere ağırlık verilmelidir. Bol taze sebze ve meyve tüketmek oldukça önemli. Yeşil yapraklı sebzeler asla ihmal edilmemelidir.

Bunların yanı sıra; kepekli yiyecekler yemek, zeytinyağı, fındık, avokado gibi sağlıklı seçeneklere yönelmek gerekir. Pişirme usulleri konusunda bilgi edinilmelidir. Pişirme usullerinin bazıları sağlığı olumsuz etkiliyor. Bu nedenle bu hususa önem verilmelidir. Besinlerin doğru şekillerde pişirerek tüketilmesi kalp sağlığı bakımından ciddi öneme sahiptir.

Hareketlilik

Az hareket etmek kalp krizi geçirme riskini bir hayli artırıyor. Gün içinde hareket halinde olan insanlar egzersiz yapma halindedirler. Egzersiz yapmak stresi azaltır, vücudu dinlendirir ve dinginlik verir. Bu da tüm vücudun rahatlamasını sağlar. Stres kaynaklı tüm sorunları ortadan kaldırır. Bununla beraber, kolesterol ve tansiyonun dengelenmesinde önemli bir rol oynar. Dolayısıyla kalp sağlının korunmasında egzersiz şarttır. Bunun yanı sıra kilo vermede de gün içinde hareketli olmak kilo vermeye de destek verir. Diyet yapan insanların programlarında egzersiz önemli bir unsurdur.

Egzersiz

Egzersiz programları kalp krizi riski üzerinde önemli etkilere sahip. Özellikle masa başı işlerde çalışanlar için gün boyu hareketlilik imkansız olabiliyor. Bu tür işlerde çalışanlar egzersiz programı hazırlayabilirler. Egzersiz programında kalp sağlığını destekleyen hareketlere yönelmek gerekir. Yürümek, yüzmek, bisiklete binmek, dans etmek kalp sağlığı için önemli egzersizlerdir.

Zararlı Alışkanlıklardan Uzak Durmak

Sağlık açısından sigara, nargile, puro, alkollü içeceklerim hepsi zararlıdır. Bu kötü alışkanlıklar sağlığı tehdit eder ve birçok hastalık riskini artırır. Bu risklerden biri de kalp krizi riskidir. Bu alışkanlıklara sahip insanların kalp krizi riski bu ürünleri kullanmayanlara oranla iki üç kat daha fazladır. Yapılan araştırmalar da bunu destekler. Bu ürünlerin kullanımı kalbi yorar kalp sağlığını bozar. Bu nedenle bu tür kötü alışkanlıkların tamamen bırakılması gerekir.

İlaç Kullanımı

Her ilaç doktor kontrolünde ve doktor reçetesiyle alınmalıdır. Keyfi ilaç alınması sağlık üzerinde ciddi olumsuz sonuçlara yol açar. İlaçların hepsi için yan etkiler söz konusudur. Bu nedenle doktor reçetesi ve kontrolü olmadan kesinlikle ilaç alımı yapılmamalıdır. Bazı ilaçlar kalp krizi risklerini artırabilir.

Kardiyoloji tarafından reçete edilmiş ilaçlar ise kesinlikle alınmalıdır. Bu ilaçların düzenli kullanımı şart. Aynı zamanda bu ilaçları kullananların düzenli doktor kontrolüne gitmesi de oldukça önemli. Eğer bu ilaçlardan kaynaklanan bir sorun varsa vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir. Zira ilacın dozuyla ilgili ya da farklı bir hususta sorunlar olabilir. Bu nedenle bu konu asla ihmal edilmemelidir.

Stresten Uzak Kalmak

Stres her yaşta ve günün her saatinde yaşanabilen bir durum. Hayatın her salanında ayrı bir stres yaşanabiliyor. Kalp krizi riskini artıran en önemli unsur stres. Yapılan araştırmalar bu tezi doğruluyor. Sürekli stres altında olan, stresten arınamamış insanların kalp krizi geçirme oranları daha yüksektir.

Dolayısıyla, stresle içi içe olmak kalp krizi riskini önemli ölçüde artırıyor. Stresten uzaklaşmak, mümkün olduğu kadar sakin kalmak gerekiyor. Bunun için stresle başa çıkma yolları bilinmelidir. Yoga, gün içinde kendine zaman ayırmak, sevilen bir filmi izlemek, dinlendirici bir müzik dinlemek stresle baş etmede önemli formüllerdir. Her birey için stres atma yolu farklı. Herkes kendine göre bir yolla stresten arınabilir. Stresle baş etmek kalp krizi ve diğer hastalık risklerini yok eder.

Kalp Krizini Önlemek İçin Neler Yapılmalı?
Kalp Krizini Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

Kilo Kontrolü

Kilo kontrolü kalp sağlığı açısından çok önemli. Aşırı kilolu insanların kalp krizi riski yüksektir. Bu nedenle kilo kontrolü sağlanmalıdır. Kişi ideal kilonun üzerindeyse mutlaka sağlıklı bir diyet programı uygulayarak fazla kilolarını vermelidir.

Su Tüketimi

Sağlıkla ilgili her öneride su tüketimine değiniliyor. Zira su tüketimi sağlık açısından pek çok fayda sağlıyor. Uzmanlar su tüketiminin kalp sağlığına etkilerini de belirtiyorlar. Gün içinde yeteri kadar su tüketilmesi kalp krizi riskini önlemede oldukça etkili.

Düzenli Doktor Kontrolü

Kalp sağlığı için düzenli doktor kontrolü şart. Doktor kontrolleri sayesinde kalpte varsa sorunlar erken teşhis edilebilir. Erken teşhis ile erken müdahale ve tedavi mümkün olur. Bununla beraber kalp krizi geçiren insanların bu konuda daha da dikkatli olmaları gerekiyor. Kalp krizi geçirenler düzenli bir şekilde kardiyoloji doktoruna giderek düzenli kontroller yaptırmalıdır. Bu konunun ertelemesi ya da ihmal edilmesi olumsuz sonuçlara neden olur.

Değiştirilemeyen Risk Faktörleri

Yukarıda bahsi geçen hususlar herkesin dikkat edebileceği ve kontrol altına alabileceği hususlardır. Ancak bunların dışında değiştirilemeyecek bazı risk faktörleri de mevcut. İleri yaş, erkek cinsiyeti, ailede koroner kalp hastalığı öyküsü olması durumları değiştirilemez. Bunlar kalp krizi riskini artırır.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu