Bilgi Kutusu

Fotoğrafik Hafıza Nedir?

Öğrenmeyi kalıcı hale getiren ve kullanılmasında en önemli faktörün hafızamız olduğunu hepimiz biliriz. Fotoğrafik hafıza; adı üstünde bir görüntüyü ya da görülen herhangi bir şeyi fotoğraf makinesi gibi hafıza almasıdır. Görüntünün kodlanarak akılda tutulduğu bir hafıza türüdür. Fotoğrafik hafızaya alınan her görüntü detaylıca belleğe aktarılır.

Fotoğrafik Hafıza Nasıl Açıklanabilir?

Kimi insanlarda yüz akılda tutma, kimi insanlarda isim akılda tutma özelliğini görebiliriz. Bu tarz insanlar fotoğrafik hafızaya sahip olan kişilerdir. Doğa manzaralarını, gördüğü bir yazıyı, gördüğü bir resmi en ince ayrıntısına kadar hatırlama olayıdır fotoğrafik hafıza.

Akılda tutulan kelimeler bir süre sonra silinme özelliğine sahiptir. Bunu önlemek için ise fotoğrafik hafıza tekniklerini uygulamak gerekir. Böylelikle istenilen kelimelerin akılda kalıcılığı sağlanmış olur.

Fotoğrafik Hafıza Nasıl Tanımlanır?

Herkesin bir şeyi ya da olayı hatırlama akılda tutma şekli farklıdır. Kimisi yazarak, kimisi okuyarak, kimisi duyarak hafızasına kaydeder. Fotoğrafik hafızaya sahip insanlar gördüğünü hemen hafızaya alabilirler. Aslında bu bir yetenek olabilir. Herkes de olmayan bir yetenek. Fotoğrafik hafızaya sahip olanlar çok şanslı olduklarını düşünebilirler. Haklılar da.

Fotoğrafik Hafıza Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Fotoğrafik hafıza iş hayatınızda sizi mutlu edebilir. Mimar olan birisi için çizdiği projeyi kağıda aktardıktan sonra kağıt olmadan da sunumunu yapabilir ya da tekrar aynı projeyi çizebilir. Öğretmen iseniz okuduğunuz sınav kağıtları okurken aklınıza yazılmıştır bile. Öğrencilere notları bildirirken kağıtları unutmuş olmanız hiç önemli değil. Hangi meslekten olursanız olun ya da meslek sahibi olmayın hiç önemli değil fotoğrafik hafıza işinize her zaman yarayabilir.

Fotoğrafik Hafıza Tekniklerinde Kullanılan Bir Metot Var Mı?

Fotoğrafik hafıza tekniklerinde kullanılan metotlardan birisi de somutlaştırma yöntemidir. Akılda tutulmamak istenen bilgi somutlaştırılarak görselleştirilip akılda kalıcılığı artırılabilir.

Fotoğrafik hafızayı geliştirmek için bir çok hafıza teknikleri bulunabilir. Bu teknikler soyut bir kavramın akılda tutuculuğunun kalıcı olması ve kolaylaştırılması için fotoğrafik hafızayı kullanabilmeyi amaçlamaktadır.

Fotoğrafik Hafıza Teknikleri Nelerdir?

-Görselleri Hafızada Tutma Yöntemi: Fotoğrafik hafızayı geliştirmenin en iyi yolu beyin egzersizi yapmaktır. Bu konuda en iyi yöntemlerden biridir. Beyin egzersizlerine internetten ulaşmak da mümkündür. Ayrıca bunlar için basılı materyaller de mevcuttur. Bu materyaller aracılığı ile beyin egzersizleri yapmanız mümkün olacaktır. Böylelikle görsel hafızanızı güçlendirebileceksiniz. Bu tekniğin amacı görselleri hafıza da tutmaktır.

-Birbirine Bağlı Nesneler Yöntemi: Eğer hatırlamanız gereken bir liste ise yapmanız gereken şey aralarında tuhaf ilişki bulunan nesneleri birbirine bağlamaktır. Böylelikle oluşturduğunuz tuhaf hikayedeki nesneleri hatırlamak daha kolay olacaktır. Hafıza tekniklerinin içinde en çok kullanılan yöntem de budur ve kalıcıdır. Örnek vermek gerekirse; kimya dersinde zorlanan bir öğrenci formülleri ya da periyodik tabloyu bu şekilde hikayeleştirerek öğrenmesi mümkündür. Formüllere tuhaf ve ilginç hikayeler bularak akılda kalıcılığı artırması mümkündür.

-İsimleri Hatırlama Yöntemi: Yeni tanıdığınız kişilerin isimlerini akılda tutmak zor olabilir. Böyle bir durumdan şikayetçi iseniz bu hafıza tekniği sizin için faydalı olabilir. Yeni birisiyle tanıştığınızda o kişiyle görsel imaj yaratarak ismini hatırlamanız mümkün olabilir. Yani tanıştığınız kişinin dış görünüşü ile alakalı bir detayı ismi ile bağdaştırırsanız o kişiyi gördüğünüzde yarattığınız görsel imaj sayesinde ismini hatırlamanız mümkün olacaktır. Akılda kalıcılığı artırmak için arada kurulan bağlantıyı abartmak işinize yarayabilir.

-Yüzleri Akılda Tutma Yöntemi: Yine aynı örnekten gidecek olursak; yeni tanıştığınız birinin yüzünü diğer görüşmelerinizde hatırlamakta zorlanıyorsanız bu hafıza tekniği yöntemi tam size göre. Yüzleri hatırlayamamak genellikle dikkatsizlikten kaynaklanır. Onunla neden ilgilendiğinizi anlamak o kişiyi hatırlamanızı kolaylaştırır. Yeni tanıştığınız kişinin yüzüne daha dikkat kesilerek bakmak ve yüzünde ilginizi çekebilecek herhangi bir nesne bulmak onu görsel hafızanıza kalıcı olarak aktarmanızda fayda sağlayacaktır. Bu detaylar sayesinde hafızanızdaki kalıcılığı artırmanız mümkündür.

-Mekan Yönetimi: İnsan hafızası mekansal ve görsel bilgiyi daha çabuk hatırlayabilmektedir. Mekan yönetiminin amacı bu özelliği kullanarak hafızayı güçlendirmektir. Yani ilginç olan ve garip olan şeylerin hafızamızda kalıcılığı daha yüksek iken; bayağı ve sıradan şeylerin kalıcılığı daha düşük olur. Örneğin; otoparkta her defasında arabamızın yerini unuturuz. Mekansal yönetime göre otoparka park ettiğimiz aracımızın yanında ne renk bir araç var, ya da etrafında ne gibi nesneler var bunlara dikkat etmemiz gerektiğini vurguluyor. Böylece her defasında otoparkta aracımızın yerini unutmuş olmayız.

-Karanlık Oda Yöntemi: Bu teknik psikolojik bir yöntem olarak kullanılır. Bu yöntem için ışığı kontrol etmek ve hatırlamayı istediğiniz yazıları yazmanız gerekecektir. Ezberlemek istediğiniz yazıyı yazıp karanlık odaya geçin. Kağıdı göz hizanızda tutmanız çok önemlidir. Odanın ışığını kapatarak gözünüzün karanlığa alışmasını sağlayın. Daha sonra paragrafa bakarak ışığı açıp tekrar kapatın. Böylelikle yazının görüntüsü hafızanızda görsel bir nesne olarak kalacaktır. Bu beyin egzersizini her gün yarım saat boyunca tekrarlanırsa yazıya baktıktan sonra onu kısa sürede ezberleme yeteneğiniz gelişecektir.

Bu maddeleme de hafıza tekniklerini anlattım. Şimdi ise hafıza teknikleri neden kullanılır bundan bahsetmek istiyorum.

Fotoğrafik Hafıza Teknikleri Neden Kullanılır?

İnsanlar gördükleri nesneleri veya olayları okudukları herhangi bir bilgiyi kolay unutmak yerine kalıcı hale getirmek isteyebiliyorlar. Fotoğrafik hafıza teknikleri soyut olan herhangi bir kavramı somut bir kavramla bir anlam ilişkisi içinde nesneleştirerek oluşturduğu anlam bütünlüğüdür. Bu hafıza teknikleri hatırlamayı kolaylaştırmak için kullanılır.

Fotoğrafik Hafıza Teknikleri Nasıl Öğrenilir?

Bu teknikler eğitim ile öğrenilebilir. Eğitimin yanı sıra basılı materyallerden de öğrenilebilir. Eğitim alarak ya da internet ortamında hafıza teknikleri yapmak daha kolay olabilir.

Sizlerde ister bir hafıza teknikleri kursuna, seminerine katılıp beyin egzersizi yaparak fotoğrafik hafızaya sahip olabilirsiniz. Ayrıca bu kurslardan sertifika almanız da mümkün olacaktır. Öğrendiğiniz bilgiler ışığında iş hayatınızda ve günlük yaşantılarınızda hafıza da tutma konusunda işinizin kolaylaşacağını göreceksiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu