Hayvanlar Alemi

Shih tzu Özellikleri ve Bakımı

Kökeni Çin’e kadar dayanan Shih-tzu özellikleri ve bakımı hakkında bilgi sahibi olmak, bu cinse nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda yol gösterir. Çin İmparatorluğu dönemlerinde çok fazla öne çıkan bir tür olmuştur.

Avrupa’nın Çin ile ticaret yapmaya başlamasından sonra bu köpeğin ülke dışına satılması ve ülkeden çıkarılması kesin olarak yasaklanmıştır. 1930 yılında İngiltere’ye götürülen Shih-tzu, 1969 yılında ise resmi olarak tanınmıştır.

Yumuşak ve uzun tüyleriyle sevimliliklerini ortaya çıkarırlar. Shih-tzu’nun anlamı ise aslan köpeğidir. Tüy dökümü olmayan cinsler arasındadır. Bundan dolayı son derece temizdirler.

Hem akıllı hem de sakindirler. Bundan dolayı onlarla anlaşmanız çok zor değildir. Tüm özellikleri tam bir ev köpeği olmaya uygundur. Bundan dolayı apartmanınızda bile beslemenizde bir sakınca yoktur.

Görebileceğiniz en uyanık köpek cinslerindendir. Canlı yapısı sayesinde iyi bir oyunculuk yapabilir. Havlamaya karşı koyamaz. Ancak apartmanda ya da evde pek fazla sesi çıkmaz. Uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Fazla egzersiz yapmayı istemez. Ancak sağlıklı olabilmesi için düzenli bir süre egzersize gitmesi gerekir.

Yabancı insanlara karşı pek fazla tepkisi yoktur. Hatta yeni insanlarla tanışmak onu mutlu eder. Bu yüzden yabancıyla karşılaştıklarında onlara çok yakın olmaya çalışırlar. İnsanları genel olarak severler. Ama kendilerine kötü davranan insanlara karşı bir daha ılımlı yaklaşmazlar. Bu yüzden ilk izlenim onlar için önemlidir.

Bekçilik konusunda çok iyi değillerdir. Ancak süs köpeği olma konusunda çok başarılıdırlar. Fiziksel görüntüleri buna çok müsaittir. Aktif bir yaşama sahip değildir. Bundan dolayı sizi rahatsız edici hareketlerde bulunmaz.

Mamasını ve suyunu verdiğiniz takdirde sizi asla bunaltmazlar. Koruma ve tehlikelere karşı uyarma konusunda becerikli değillerdir. Henüz çok küçük olan çocuklara karşı ters bir tavır gösterebilirler. Bu yüzden evinizde küçük çocuk bulunuyorsa Shih-tzu sahiplenmeniz tavsiye edilmez. Kucakta vakit geçirmeyi çok sever. Eğer onu kucağınıza alıp oturursanız, sizden asla ayrılmaz.

Eğitimleri için çok fazla çalışmanıza gerek yoktur. Ancak bir anlık otoritesizlik size baş kaldırmasına neden olabilir. Bundan dolayı ona karşı her zaman tutarlı olmaya çalışmalısınız. Aksi halde kendisine dokunmanıza bile izin vermez.

Ayrıca çok şımarık tavırlar göstermeye başlar. Ödüle ve övgüye asla dayanamazlar. Bu özelliklerini eğitim esnasında mutlaka kullanmanız gerekir. Azarlanmaya dayanamazlar.

Çocuklara geçim konusunda orta dereceli iyidirler. Eğer çocuğunuz ona zarar vermeye kalkarsa anına ısırabilir. Bu yüzden çocuğunuzla ilişkilerini düzeltmeniz gerekir. Bundan dolayı sosyalleştirmek gerekir. Farklı hayvanlara özel bir yaklaşım gösterirler. Aynı zamanda diğer köpekleri de severler. Vahim bir durum yaşamadıkları sürece herkesle iyi geçinmeyi isterler. Ailenize uyum sağlayabilecek özel bir karakterleri vardır. Ne kadar sevilirse o kadar sevmeyi tercih eder.

Duygularını karşılıklı yaşamak, onu mutlu eder. Kızılmayı asla istemez. Bunun için sert bir bakış dahi yapmamanız gerekir. Sizinle hem aktif hem de sıradan bir hayat yaşayabilir. Uyum sağlama potansiyeli yüksektir. İtaat konusunda çok iyi olmayabilir. Size ne kadar itaat edeceği, onu nasıl eğittiğinize bağlıdır. Koruyuculuk konusunda hiç becerisi yoktur. Tüy dökmese bile taranmaya her zaman ihtiyacı vardır. Çünkü kaba tüyleri onu çok rahatsız edebilir.

Shih-tzu Özellikleri ve Bakımı
Shih-tzu Özellikleri ve Bakımı

Shih tzu Özellikleri Nedir?

Shih tzu özellikleri şunlardır:

  • Dayanıklıdır.
  • Uzun ve çift katmanlı tüylere sahiptir.
  • Farklı bir yüz şekline sahiptir.
  • Saç şekilleri oldukça farklıdır.
  • Sakalları ve bıyıkları bellidir.
  • Burun kısmında uzun tüyler vardır.
  • Burun ucu son derece küçüktür.
  • Gözleri arasındaki mesafe oldukça fazladır.
  • Büyük gözlüdürler.
  • Düz bir sırta sahiptir.

Bu köpeklerde zekiliğin yanı sıra inatçılık da kendini gösterir. Özellikle de tuvalet eğitimi verilirken bu huylarını daha fazla öne çıkarırlar. Aşırı sinirlendikleri zamanda ısırmaya meyillidirler. Bundan dolayı onları pek fazla kızdırmamak gerekir.

Genel olarak neşelidirler. Ama bu neşe bazı zamanlarda yerini kibre bırakır. Bakımlı olduklarında 15 yıldan fazla yaşayabilirler. Köpek tüylerine alerjisi olanlar için çok uygundur. Çünkü tüylerindeki dökülmeler son derece azdır.

Shih tzu Bakımı Nasıl Yapılır?

Evinize neşe katacak olan Shih-tzu, çok fazla hareket etmeyi sever. Sıcak havalardan hiç hoşlanmaz. Egzersize gereksinim duymaz ancak egzersiz yapmadığında birtakım değişimler yaşamaya başlar. En başta kilo alımı meydana gelir. Bunun yanı sıra tembel bir hayvan olmaya başlar. Bu yüzden onu hareket ettirmek zorundasınız.

Yoğun tüyleri, her gün en az 30 dakika bakım yapılmasına neden olur. Baş bölgelerinde bulunan tüylerini toka ile toplarsanız, daha rahat hareket edecektir. Ancak tokayı bağlarken dikkatli olmalısınız. Çünkü aşırı sıkı bağlamak, derisine ve tüylerine zarar verebilir. Bu nedenle yumuşak bir bağlama şekli yapmalısınız.

Göz çevresi mutlaka temiz olmalıdır. Ayrıca kulak girişi de sürekli olarak kontrol edilmelidir. Mamasını bitirdikten sonra yüzünü temizlemelisiniz.

Tırnaklarını ise aydan aya kesmeniz gerekir. Fazla tüy dökmediği için temizlik konusunda sorun çıkarmaz. Her ne kadar bakıma fazla gerek duymayan bir köpek olsa da bakımsızlık, güzel görüntüsünü bozacaktır. Aynı zamanda ömrü de kısalacaktır.

Shih-tzu Özellikleri ve Bakımı
Shih-tzu Özellikleri ve Bakımı

Shih tzu Fiyatları Ne Kadar?

Shih tzu fiyatları 5.000 TL’dir. Ancak sağlık durumu ve tüy yapısından dolayı bu fiyatta değişiklik ortaya çıkabilir. Bu açıdan bakıldığında 6.000-8.000 TL arasında ücret ödemeniz gerekebilir.

Yavru Shih tzu Hangi Mamayı Yer

Shih-tzu da her canlı gibi fazla besin tüketimi yaptığında kilo almaya başlar. Bunun sonucunda sağlıkları bozulur. Bu yüzden yavru Shih-tzu’nun nasıl beslenmesi gerektiği iyi bilinmelidir.

Shih tzu yavrunun gelişim sağlayabilmesi için özel olarak hazırlanan mamaları kullanmalısınız. Bu hususta kuru mamaları tercih ederek daha doğru bir seçim yapabilirsiniz. Mamanın her açıdan yavruyu beslemesi gerekir. Bu konuda veteriner hekimden destek alınması tavsiye edilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu