Tarih

Tarihteki İlk Kadın Hükümdar Kimdir?

Kadın bazı medeniyetlerde halen hor görülürken Türk medeniyetlerinde hak ettiği değeri her zaman görmüştür. Yeri geldiğinde yavrusuna ana olmuş yeri geldiğinde devlet ana olmuştur. Dünyada da bir ilk olan ve tarihteki ilk kadın hükümdar olan Tomris Hatun Türk asıllıdır.

Tarihteki İlk Kadın Hükümdar Kimdir?

Peçenek soyundan gelen ve adının anlamı demir olan Tomris Hatun M.Ö 6 yüz yılda Sakaların hükümdarlığını yapmıştır. Zeki ve güçlü bir hükümdar olarak bilinen Tomris Hatun İran topraklarında hüküm süren Persleri ve Büyük Kiros’u topraklarına sokmamayı başarmıştır.

Sürekli hileler ile Büyük Kiros’un saldırılarına maruz kaldığı halde uzun ve çetin savaşlarda başarı kazanan Tomris Hatun bu savaşlarda oğlunu kaybetmiştir. Bu savaşlarda amcasını da kaybeden Tomris Hatun acem ve perslerin hükümdarı Büyük Kiros’u yenme yemini etmiştir. Yeminini sonunda yerine getiren Tomris Hatun bu savaşlardan birinde hem persleri yenmiş hem de Büyük Kiros’u öldürmüştür.

Tarihteki İlk Kadın Hükümdar Türk mü?

Tarihteki İlk Kadın Hükümdar Kimdir?

Geçmişe dönük yapılan tarihi araştırmalar göstermiştir ki M.Ö 6. yüzyılda Tomris Hatun’un Sakaların hükümdarı olduğu yönündedir. Sakaların Türk olduğu yapılan diğer tarihi araştırmalarla bilinmektedir. Alp Er Tunga’nın yeğeni olduğu bilinen Tomris Hatun ilk askeri birliği kurması ile bilinir.

Tarihteki İlk Kadın Hükümdarın Hikayesi

Sürekli pers ve acem saldırılarına maruz kalan sakaları bu savaşlar sonucu hükümdarını kaybeder ve hükümdarın tek evladı olan Tomris Hatun başa geçer. Ordusunun çoğu kadınlardan oluşan Tomris Sultan Persleri ve acemleri yenerek ülkesini kurtaran ve tarihe geçen ilk Türk hükümdar olarak tarihteki hikayesini tamamlamıştır. Döneminde barışçıl bir politika izlese bile düşmanlarına korku saracak kadar da güçlü ve kuvvetli bir orduya sahipti.

Tarihteki İlk Kadın Hükümdarın Özellikleri

Hükümdarların genel özellikleri arasında yer alan;

  • İyi at binmeyi bilen
  • Farklı dil bilmeleri
  • Güçlü, iradeli
  • Cesur
  • Savaş tekniklerini ve araçlarını kullanabilen (ok, yay, kılıç, balta)
  • Dediğini yapan
  • Sınırlarını koruyabilen özelliklere sahip olmak gerekirdi. Bu özelliklerin tümü Tomris Hatun’da bulunmakta idi.

Sinemaya Uyarlandı

Türklerin tarihinde ilk kadın hükümdar olarak yer eden Tomris Hatun bu ilk olma özelliği ile dünya tarihinde de yer almıştır. Sonradan onun izinden giden pek çok savaşçı ve hükümdar kadınlar gelmiş ve geçmiştir. Sinemaya da ilham olan bu özelliği ile Tomris Hatun’un hikayesi Kazakistan yapımı ve senaryosu olarak 2019 yılında izleyicisi ile buluşmuştur.

Kız Çocuklarına Koyulan İsim

Tarihteki İlk Kadın Hükümdar Kimdir?

Tarihte kahramanlıkları ve soyu ile sürekli var olan Türklerin kadına verdikleri değer üzerinden ilk örnek olan Tomris Hatun hayatı ve yaşantısı ile pek çok kişinin hayali olmuş ve gıpta ile bakılmıştır. Örnek savaşçı kimliği ile günümüzde bile halen takdirle karşılanan Tomris Hatun ismi yaşatılsın diye kız çocuklarına veriliyor.

Heykeli Almanya’da

Sakalar (Batılıların deyimiyle İskitler) göçebe bir Türk topluluk olup bu dönemde Hükümdarlık yaptığı kayıtlarda yer alan Tomris Hatun’u temsil eden heykeli Almanya’nın Dresden kentinde bulunmaktadır. Bu şehrin bir parkında yer alan heykelin görüntüsünde Tomris Hatunun Pers Kralı Büyük Kiros’un kesik başını elinde tuttuğu şeklinde tasarlanmıştır.

Doğum ve Ölüm Tarihi

Gerçek bir efsane olarak 6. yüzyılda yaşadığı bilinen Tomris Hatun hakkında çok detaylı bilgiler araştırmalar sonucunda da bulunamamıştır. O nedenle doğum ve ölüm yılı, kraliçe olma yaşı gibi detaylar bilinmemektedir.

Kadın Her Alanda Başarılı

Dünya ve Türk tarihinde pek çok kadının adına hükümdar, yazar, bilim insanı, ressam gibi kimliklerle çıkan kadına fırsatlar verildiğinde her alanda başarılı olduğunu ispatlamıştır. Tarihte, hükümdar olarak yer alan kadınların döneminde o medeniyetler her alanda gelişmiştir.

Tarihe damga Vurmuş 10 Kadın Hükümdar

Tarihte Tomris Hatun ile başlayan kadın hükümdarlığı diğer medeniyetlerde de yer almış ve kadın hükümdarlar olarak ünleri, sanları ve cesurlukları ile tarihe imza atmışlardır.

Bunlardan bazıları;

  • Mısır tarihinde yer alan tek kadın olan ve M.Ö 1479 -1458 başarılı şekilde yöneten Hatşepsut
  • Wu-Zetian 13 yaşında cariye olarak geldiği Çin imparatorluğuna 624- 705 yılları arasında hükümdar oldu. Çeşitli entrikalarla yönetime gelmesi ile bilinen Wu-Zetian gaddar bir yapıya sahipti.
  • Tamar Gürcistanlı olan Hükümdar Tamar 1160 -1213 yılları arası yaşadı ve 1184 tarihinde babasının vefatı sonrası hükümdarlığı hak etmiştir. Güzelliği ile destan yazan Tamar savaş becerisi, yeteneği ve iyiliği ile bilinmektedir. Zamanında Gürcistan sınırlarını genişlemiştir.
  • İspanya tahtının tek varisi olarak başa geçen Isabel İspanya’nın halen var olmasında etkili olmuş kadın hükümdarlardandır.
  • 25 yaşında çeşitli badireler sonrası tahta geçmeyi başaran 1. Elizabeth İngiltere’ye altın çağını yaşattı. Hiç evlenmediği için “bakire kraliçe” olarak bilinir ve tarihe ilk ve tek “bakire kraliçe” olarak geçer.
  • Bugünkü adı Angola Krallığı olarak bilinen hükümdarlığa 1624’te erkek kardeşinin ölümü nedeniyle gelen Nzinga Mbandi kadın hükümdarlar arasında yer almayı başarmıştır. İnsan ticareti yapmasıyla bilinir.
  • Rusların kraliçesi olmayı başaran ve köle olarak isveç savaşında esir alınarak sarayda çamaşırcı olan I. Yekterina çarın gözdesi oldu Çarın ölmesi ile tek varis olarak sonrasında Rusya’nın kraliçesi oldu.
  • Kanuni Dönemi sonrasında kısa bir süreliğine de olsa Osmanlı İmparatorluğunda ilk kadın sultan ünvanını alan Hürrem Sultan kendi adına mühür bastırması ile bilinir. Hürrem Sultan sonrası pek çok kadın Sultan Osmanlıda devlet işleri ile alakalı olmuştur.
  • Kösem Sultan torununun küçük yaşta imparator olması nedeniyle uzun yıllar devleti yönetmiştir.
  • Gandhi Hindistan devlet yönetiminde yer alan ilk kadın olarak bilinir. İngiliz sömürgeciliğine karşı yaptığı çalışmaları ile bilinir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu