Teknoloji

Türkiye’nin Sürücüsüz Otobüsü Testleri Geçti

Koç Holding şirketlerinden Otokar, yatırım ve başarılarına devam ediyor. Türkiye’nin ilk ‘sürücüsüz otobüs’ projesini başarıyla gerçekleştiren Otokar, bu alanda bir ilke imza attı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, cirosunun yaklaşık yüzde 8’ini yatırımlara ve Ar-Ge çalışmalarına ayıran Otokar, bu alanda çalışmalarına devam edecek. Ayrıca alternatif yakıta sahip araçlar, otonom araçlar, akıllı teknolojiler konusundaki çalışmalarına da hız kesmeden devam edecek. 1963 yılında kurulan Otokar, üretimlerini Sakarya-Arifiye’de gerçekleştirmekte olup, minibüs, zırhlı araç, treyler, arazi araçları üzerine yatırımlar yapıyor. Şirket ayrıca, kendi ürettiği araçları başka ülkelere her yıl ihraç da ediyor.

Türkiye'nin Sürücüsüz Otobüsü Testleri Geçti
Türkiye’nin Sürücüsüz Otobüsü Testleri Geçti

Otokar’dan Sürücüsüz Otobüsün Gelişim Süreci

Ülkemizin ilk otonom ‘akıllı otobüs’ çalışmalarına 2016’da başlayan Otokar, bu faaliyetlerine Geleceğin İş Birlikçi Mobil Hizmetleri (CoMoSeF) projesi ile devam etti. Araç ve cihaz arası otomatik iletişim gerçekleştiren yazılımlar üzerine yapılan çalışmaların ardından, Türkiye’deki ilk sürücüsüz otobüs için çalışmalar başlatıldı. TÜBİTAK Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı altında, Okan Üniversitesi’nden mühendisler ile beraber 2018 yılından beri işbirliği içinde Otokar. Bu kapsamda, İleri Seviyede Otonom Otobüs Sistemi Geliştirme Projesi adı altında Türkiye için sürücüsüz otobüs (otonom otobüs) geliştirilmeye başlandı. 2018’den günümüze geçen 3 yıllık sürecin ardından, hem çevresindekileri algılayan hem de her hızda hassas ve pratik kontrol sağlayan otobüsün testleri başarılı oldu.

Sürücüsüz Otobüs İçin En Önemli Husus Yayalar

Otonom araçlar üreticisi Otokar, Türkiye’nin ilk akıllı otobüsü projesinin Ar-Ge çalışmalarını 4 etapta ele alıyor. 2. etabı tamamlayan sürücüsüz otobüs projesi, gelişmiş özel sensör füzyonu ile çevresindekileri kolayca algılayıp konumunu GPS yardımı ile buluyor. Üstelik bir sürücü veya herhangi bir yardım olmadan. Araç için hazırlanan, duyarlı kontrol tasarım ile 0-30 km. periyodunda otonom yol kontrolünün daha zor olduğu koşullarda rahat bir sürüş sağlıyor. Son teknoloji ile hazırlanan kontrollü otonom direksiyon algoritması aracılığı sayesinde her durakta bekleyen yolcular otomatik olarak algılanıyor. Bu sayede durakta durarak, yolcuları araca alıyor. Durakta inmek isteyen yolcuların ise düğmeye basarak otobüse komut vermesi gerekiyor.

Yaya Geçitlerine Dek Her Ayrıntısı Düşünüldü

Otokar, sürücüsüz akıllı otobüs için hazırladığı test sürüşlerinin başarılı olduğunu açıkladı. Sürücüsüz otobüs, her halükarda geçiş hakkını yayalara veren bir yazılıma sahip. Ayrıca otobüse eklenen acil fren programı sayesinde, gün boyu güvenli sürüş ortamı oluşturuyor. Yolculuk sırasında, hangi hızda gelirse gelsin, otobüsün önüne çıkan hareketli bir yaya ya da bir canlı önceden tespit edilip acil fren mekanizması devreye giriyor. Sadece insanlar için değil, otobüsün karşısına aniden çıkacak hayvanlar için de bu yazılım önceden uyarı imkanı veriyor. Önüce çıkacak her tehlikeyi önceden algılayan yazılım algoritması sayesinde, yapay zeka devreye giriyor ve otobüs sensör füzyon ile bir bütün haline geliyor.

Türkiye’nin Sürücüsüz Otobüsünde Testler Tamamlandı

2018 yılından beri devam eden Okan Üniversitesi-Otokar arasındaki işbirliğinin sonucu olarak üretilen sürücüsüz otobüsün testleri başarı ile tamamlandı. Türkiye’nin ilk sürücüsüz otobüsü, Adaptive Cruise Control (Stop&Go ACC) ile yol üzerindeki tüm trafik tabelalarını ve trafik ışıklarını da kolayca algılıyor. Yoğun trafikte de sürüş yapmayı pratik hale getiren teknoloji, önündeki, sağında ve solundaki araçlarla olan değişken mesafesini de otomatik olarak algılıyor. Bu sayede yüksek hızlarda dahi mesafeleri saliselerle takip ederek otomatik mesafe ölçme imkanı sunuyor. Otobüs, dur-kalk işlemlerinde de araç takip mesafesini otomatik olarak algılıyor. Araç üzerindeki diğer aşama çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor.

Türkiye'nin Sürücüsüz Otobüsü Testleri Geçti
Türkiye’nin Sürücüsüz Otobüsü Testleri Geçti

Global Marka Hedefimize Doğru İlerliyoruz

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Türkiye’de üretilen sürücüsüz otobüsün test sonuçları ardından açıklamalarda bulundu. Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Otokar’ın hedeflerinin sürekli kendine ait teknolojileri üretip geliştirmek ve tüm üretilen araçlarda milli ve yerli özellikleri muhafaza etmek olduğunu açıkladı. Görgüç, ‘’Otokar kuruluşu olarak yenilikçiliği ve sürdürülebilir ilerlemeyi odak noktamız haline getirerek global bir marka olma yolunda hızlı şekilde ilerliyoruz. Daha önce IoT odaklı otonom otobüsü tanıttık ve şimdi de sürücüsüz otobüs için Okan Üniversitesi ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Trafiğe dahil olan yollarda ve her olumsuz hava koşulunda dahi sürücüsüz otonom araç geliştirme hedeflerimizde kararlı bir şekilde ilerliyoruz’’ açıklamalarını yaptı.

İlk Faaliyetler 2009’da Başladı

Otokar, ülkemiz için bu büyük öneme sahip projede, otonom araçlar konusunda üstün bilgi birikimine ve tecrübeye sahip Okan Üniversitesi ile işbirliği içinde. Okan Üniversitesi 2009 yılında otonom araçlar için ilk çalışmalarına başladı. Ulaşım Teknolojileri ve Akıllı Otomotiv Sistemleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurup bu merkezde yazılımlar geliştiren Okan Üniversitesi ile Otokar birlikte çalışmaya başladı. Sürücüsüz otobüs için yolun yarısı tamamlandı ve ilk testler başarı ile sonuçlandı. Otokar’dan yapılan açıklamaya göre, otobüs çalışmalarında ilerlenecek 3. ve 4. etaplardan sonra proje son halini alacak.

Türkiye’nin Öncü Kuruluşlarından Otokar

Türkiye’nin savunma sanayisi için ve ulaşım imkanları için yatırımlarda bulunan Otokar 1963 yılında kuruldu. 4×4, 8×8, paletli, zırhlı araçlar gibi her tipte araçlar ve kule sistemleri ile Türkiye’nin kara ulaşım sistemleri üreticisi olarak zirvede yer alıyor. Otokar’ın askeri taşıtları 35’ten fazla dost ülkede tercih ediliyor. Motorlu ticari araçları ise 50 ülkede kullanılıyor. Sipariş esasına göre üretim yapan Otokar, savunma sanayisi için ürettiği tüm ürünlerde ihracat gerçekleştiriyor. Savunma sanayi araçların yanında, ticari araçlarda üreten Otokar, 7 metreden 18,75 metreye kadar bol seçenekli bir araç kataloğu ortaya koyuyor. Toplu taşıma konusunda farklı uzunluk ve insan kapasitesine göre otobüsler üreten şirket, sürücüsüz otobüsü ile de bir ilki başardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu