Bilgi KutusuGündemTeknoloji

WhatsApp Yerine Kullanılabilecek Uygulamalar

Mark Zuckerberg’in WhatsApp uygulaması için güncellemiş olduğu kullanıcı şartları tüm Türkiye’de büyük tepki gördü. Birçok kullanıcı WhatsApp uygulamasını sileceğini kesin bir dille söylese de hatırı sayılır sayıda kullanıcı ise WhatsApp kullanmaya devam edeceğini dile getirdi. Peki WhatsApp’ın kullanıcılardan istediği kullanıcı sözleşmesinin içeriği nedir?
WhatsApp Koşulları Güncellendi

WhatsApp Kullanıcı Sözleşmesi İçeriği

WhatsApp kullanıcılarından bu sözleşmeyi onaylaması için 8 Şubat’a kadar süre tanıdı ve 8 Şubat tarihinden itibaren sözleşmeyi onaylamayan kullanıcıların WhatsApp’ı kullanma hakları olmayacaktır. WhatsApp sözleşmesi aşağıdaki bilgileri içermektedir;

  • WhatsApp hizmeti ve verilerinizi nasıl işlediğimiz.
  • İşletmelerin; WhatsApp sohbetlerini saklamak ve yönetmek için Facebook tarafından barındırılan hizmetler nasıl kullanıldığı.
  • Facebook Şirket Ürünleri’nde entegrasyonlar sunmak için Facebook ile nasıl çalıştığımız.

Güncelleme ile ilgili bu bilgileri veren WhatsApp gizlilik ilkesi ve kullanım koşulları adı altında ise aşağıdaki bilgilere erişmeleri için bizden onay istemektedir.

  • Hesap Bilgileri
  • Mesajlar
  • Bağlantılar
  • Durum Bilgisi
  • İşlem ve Ödeme Verileri
  • Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler
  • Kullanım ve Kayıt Bilgileri
  • Cihaz ve Bağlantı Bilgileri
  • Konum Bilgileri
  • Çerezler
  • Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler (Üçüncü taraftan sağlanır.)
  • Kullanıcı Şikayetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)
  • WhatsApp’taki İşletmeler (Üçüncü taraftan sağlanır.)
  • Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları (Üçüncü taraftan sağlanır.)
  • Üçüncü Taraf Hizmetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Peki bu toplanan veriler nasıl kullanılıyor?

  • Yan Hizmetler
  • Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük
  • Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler
  • Kurumsal Etkileşimler

Kısacası Facebook sizlerin tüm konuşmalarınızı, cihaz bilgileriniz, telefonda yaptığınız tüm işlemleri kayıt altına almak ve bunları dilediği ile paylaşmak için sizlerden izin istemektedir. Daha önceden yasalara aykırı olarak yaptıkları işlemleri yasal olarak yapmak istiyorlar diyebiliriz.

Durum böyle olunca birçok kullanıcı WhatsApp yerine kullanılacak uygulamaları araştırmaya başladı ve ilk günden bazı iletişim uygulamaları milyonlarca yeni kullanıcı tarafından indirildi. Yazımızın kalan kısmında sizlere bu uygulamalardan ve nasıl kullanıldıkları hakkında bilgiler vereceğiz.

WhatsApp Yerine Kullanılabilecek Uygulamalar

WhatsApp kullanıcı sözleşmesi ve gizlilik ilkelerinin güncellenmesi en çok diğer iletişim uygulamalarını mutlu etmiştir. Öyle ki kısa bir sürede mevcut kullanıcılarından daha fazla yeni kullanıcı elde etmiş ve elde etmeye devam etmektedirler. Lafı daha fazla uzatmadan gelin WhatsApp yerine kullanılabilecek uygulamalara bir göz atalım.

1- Telegram

An itibariyle 400 milyon kullanıcıya ulaşan Telegram, WhatsApp yerine kullanılacak uygulamalar listemizde 1. Sırada yer almaktadır. Bunun nedeni kullanımının tıpkı WhatsApp gibi kolay olması ve neredeyse tüm özelliklerini içermesidir.

Telegram Nasıl Kullanılır?

Google Play ve App Store’dan ücretsiz olarak indirebileceğiniz uygulama tıpkı WhatsApp gibi kullanıcılarına reklamsız bir kullanım imkânı vermektedir. Telegram uygulamasını indirip telefon numaranız ile kaydolduktan sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Telegram okundu bilgisi, grup sohbetleri, durum, sesli ve görüntülü konuşma gibi özellikleri içinde barındırır. Hatta son gelen güncelleme ile çevrenizde bulunan Telegram kullanıcılarını bulabilirsiniz.

2- Skype

Özellikle şirket ve şirket çalışanları tarafından kullanılan Skype diğer mesajlaşma uygulamalarının yanı sıra bilgisayarda da görüntülü ve sesli konuşma imkânı vermektedir. Ücretsiz olarak kullanılması ve çoklu görüntülü ve sesli konuşmalara imkân vermesi birçok kullanıcının WhatsApp alternatifi olarak tercih ettiği bir sohbet uygulamasıdır.

3- Signal

Elon Musk’ın önermesi üzerine aniden Twitter’da gündem olan uygulama saatler içerisinde milyonlarca kişi tarafından indirildi. Reklamsız ve kâr amacı gütmeyen güvenli iletişim aracı Signal, her geçen saat daha fazla kullanıcı tarafından indirilmeye devam etmektedir. Tıpkı WhatsApp gibi birçok özelliği içerisinde barındıran uygulama kullanıcılarına yüksek seviye gizlilik sunmaktadır. Signal uygulamasını diğer uygulamalardan ayıran en belirgin özellik Android işletim sistemine sahip cihazlara SMS uygulaması olarak kullanılabilmektedir.

4- Viber

Güvenlik açısından diğer bütün uygulamalardan öne çıkan Viber kullanıcılarına gönderdikleri mesajları dilediği zaman silme özelliği vermesi birçok kullanıcı tarafından tercih edilmesine neden olmaktadır. Ayrıca konuşma sırasında uygulama içerisinde yer alan oyunlarla karşınızdaki kişiyle keyifli zamanlar geçirebilir ve özellikle bulunduğumuz pandemi sürecinde gününüzü eğlenerek geçirebilirsiniz.

5- Bip

Yerli bir sohbet uygulaması olan Bip ülkemizde birçok kişi tarafından WhatsApp yerine kullanılabilecek uygulamalar arasında yerini almaktadır.

Uygulama içerisinde listedeki diğer uygulamalar gibi sesli ve görüntülü arama gibi özellikler sunan Bip uygulaması ayrıca uygulama içinde para gönderme, akıllı faks ve Turkcell kullanıcılarına ücretsiz internet özelliği sağlamaktadır. Özellikle yerli olması birçok kişinin ilk tercihi olarak Bip’i seçmesine neden olmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu