Bilgi Kutusu

Kedilerin Cinsi Nasıl Anlaşılır?

Kediler, insanlarla arkadaşlıkları ve haşeratları avlama becerisi sayesinde insanlarla oldukça uyumlu hayvanlardır. Bu anlamda insanlarla daha iyi ilişki içerisinde olan başka hayvan yoktur. Elbette ki çok fazla kedi türü mevcuttur. Kedi dendiği zaman tek bir kedi türü akla gelmemelidir. Kedilerin cinsi konusunu bu yazımızda ele alarak ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Kedilerin Cinsi Nasıl Anlaşılır?
Kedilerin Cinsi Nasıl Anlaşılır?

Kedinin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Her iki cinsiyetten kedi de farklı olmayan davranışlar sergiler. Bu sebeple onların davranışlarına bakıp cinsiyetlerini söylemek zor olacaktır. Neye bakacağınızı biliyor olsanız bile kedilerin cinsiyetleri kesin olarak anlamada işinize yarayacak birkaç değişik durum daha vardır. Yeni doğan kedilerde bu durumlar biraz daha değişiktir. Bunun nedeni yavru kedilerin üreme organları henüz çok fazla ergin değildir ve cinsiyetlerinin belirlenebilmesi için birkaç hafta beklemek gerekir.

Kedinin Fiziksel Özelliklerine Bakarak Cinsiyetini Belirlemek Mümkün mü?

Yavru ya da yetişkin kedinize dikkatle yaklaşmak gerekiyor. Sonrasında kedinizin cinsiyetini öğrenmek amacıyla elinizle onu bedeninden kavrayıp kediyi kaldırmanız gerekmekte. Ancak bazı kediler elde tutulmayı sevmediklerinden dolayı ve sizin yanınızda zaten iyi hissetmiyorlarsa bu durum kedilerin daha da gerilmesine yol açabilir. Kedinizin yanına doğru çömelip size yaklaşmasını bir süre beklemeniz daha iyi bir tercih olacaktır. Daha sonra kediniz yaklaştığında elinize dokunmasına izin verin. Kedi agresif gözüküyorsa bu adımları yeniden denemeniz gerekebilir ya da bir sonraki seferde size yardım etmesi için başkasını bulmanız gerekebilir.

Kedinin Cinsiyetini Anlarken Yapılacaklar Nelerdir?

Kedinizi hafifçe tutup kaldırın ya da onu kucaklayın. Diğer elinizle de kedinizin kuyruğunu kaldırın. Bu şekilde kedinizin üreme organını görüp cinsiyetini öğrenmeniz mümkündür. Bu yol herkes tarafından bilinen ve en sık başvurulan kedilerin cinsiyetini öğrenme yoludur. Ancak kedilerin cinsini öğrenmek için başka kesin yollar da mevcuttur.

Kediniz elde tutulmaktan rahatsızlık hissetmiyorsa bir sandalye ya da koltukta otururken bunu yapmak daha kolay olabilir. Bu şekilde kediyi düşürme konusunda korkunuz da kalmaz. Eğer ki bunu birinden yardım alıp yapıyorsanız, siz kuyruğunu kaldırırken diğer kişi de iki eliyle kediyi güvenli bir şekilde tutması oldukça yararlı olacaktır.

Kediniz kuyruğunun kaldırılmasına istemiyor ya da izin vermiyorsa kuyruğun sırtla birleştiği yeri kaşımayı deneyebilirsiniz. Kediler genel olarak bu noktaya dokunulduğunda kuyruklarını kaldırıyorlar. Kedilerin cinsini öğrenmek isteseniz bile onara yavaşça ve arkadaş olduğunuzu belli ederek davranmanız daha yerinde olacaktır.

Dişi Kedi Anlaşılır?

Kedinizin üreme organı erkek kedilere benzemiyorsa, dişi kedilerin farklı özelliklerine bakmak gerekiyor. Dişi kedilere bakıldığı zaman bir anüs ve idrar yolu açıklığı olduğu görülecektir. İdrar yolu açıklığı dikey bir yarık biçimindedir. Dişi kedinin anüsü ve idrar yolu açıklığının arası mesafe daha kısadır. Genel olarak bu mesafe 1,3 cm olarak bilinir. Ancak duruma göre bu uzunluk değişiklik gösterebilir.

Erkek Kedi Nasıl Anlaşılır?

Erkek ile dişi kedinin cinsiyetlerini ayırt edişte en kolay ve kestirme yol kuyruğun altındaki yeri kontrol etmektir. Erkek üreme organının özelliklerine bakıp bunu rahatlıkla öğrenmek mümkün. Erkek kedide anüs, skrotum (testis kesesi) ve penis mevcutken dişi kedide sadece anüs ve idrar yolu mevcuttur. Erkek kedide testis torbası tüylerle kaplıdır ve erkek kedi iki testise sahiptir. Bu testislerin büyüklüğü genel olarak kiraz çekirdeği ile kiraz büyüklüğünde değişebilir.

Testis kesesi erkek kedinin arka tarafından, iyice belirgin olan bir çift yumru biçiminde dışarı çıkıntı yaptığı görülecektir. Kedinin tüyleri uzun olduğu zaman testis torbasını görmek zor olabiliyor. Bu gibi durumlarda skrotumu görmek için kedinin tüylerini ıslatıp düzledikten sonra görmek daha kolay olacaktır. Kısırlaştırılmış erkek kedilerde de testis kesesi mevcuttur ama genelde daha küçüktür.

Penis, testis kesesinin ve oradaki derinin alt tarafında mevcuttur, kedinin uyluk bölgesinin altında küçük, tüylü bir tümsek biçimindedir. Erkek kedinin anüsü ve idrar yolu açıklığı ayrı olarak minimum 2,5 cm’dir. Yavru kedilerde ise bu 1,3 cm olarak gösterilebilir. Ancak bu ölçüler kedi cinslerine ve kedinin kendisine göre değişiklik gösterebiliyor.

Kedi Irkları Nelerdir?

Kediler Latince bilimsel adı “felis catus” olan hayvanlardır. Yine de kediler pek çok farklı cinse sahiptir. Bu cinsler genel olarak son yüz ila yüz elli yılda melezleşme yolu ile üretilmiştir. Bu melezleşmeler insanlar tarafından bilerek yapılmış olup bu durum kedilerin cins çeşitliliğini kayda değer oranda artırmıştır. Şu anda da çok fazla kedi cinsi mevcut olup herkesin kafası karışmaktadır.

Kedi Cinsleri Nasıl Kategorilere Ayrılabilir?

Kedi cinsleri tüy uzunluklarına göre ayrılabilirler. Bu uzunluk kediler için büyük bir ayırt edici özelliktir.

Kediler tüy uzunluklarına göre şu tiplere ayrılır:

  • Kısa tüylü kediler (American Curl gibi)
  • Orta Tüylü (Ankara kedisi)
  • Uzun tüylü (İran kedisi)

Yukarıdaki kategorilere göre kediler ayırt edilebilir.

Kedilerin Cinsi Nasıl Anlaşılır?
Kedilerin Cinsi Nasıl Anlaşılır?

Kısa Tüylü Kediler Nelerdir?

Kısa tüylü kediler genel olarak sokaklarda gördüğümüz kedilerdir. Kısa tüylü kedilerin cinsleri arasında Abyssinian, American Bobtail, American Curl ve Ameri can Shorthair, American Wirehair, Birman kedisi ve Burmilla olarak gösterilebilir.

Orta Tüylü Kediler Nelerdir?

Orta tüylü kediler arasında birçok bilindik kedi ırkı mevcuttur. Bunlar arasında Ankara kedisi, Birman, Cymric, Japanese Bobtail, Norveç orman kedisi, Ragdoll, Ragamuffin gibi kediler orta tüylü kedi sınıfına girer. Bu tür kedilerden özellikle Ankara kedisini ülkemizde sıkça görmek mümkündür.

Uzun Tüylü Kediler Nelerdir?

Uzun tüylü kediler çok fazla değildirler. Uzun tüylü kediler arasında Balinese, British Longhair ve İran kedisi yer almaktadır. Bu kediler çok uzun tüylü olduklarından bakımları da zordur. Bu nedenle bu cins kedileri yetiştirirken dikkatli olunmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu