Bilgi Kutusu

Aracın Trafiğe Çıkması İçin Neler Gereklidir?

Araçların kullanımında bir takım detaylara uyulması gerekmektedir. Bu kurallar trafik kanunlarınca belirlenmekte olup her bir aracın uyması gereken yükümlülükleri taşır. Araçların trafiğe çıkabilmesi açısından gerekli olan belgelerinin eksiksiz bir şekilde yerleştirilmiş olması ve sürücü için gerekli belgelerinde tamamlanması gerekir. Her bir araç için trafiğe çıkmaya yönelik belgeler aynı kurallara tabi olmaktadır.

Bu yazıda sizlere araç belgeleri ve aracın trafiğe çıkması için neler gereklidir? Sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Ayrıca araç içi belgelerin tahsil edilmesinde dikkat edilmesi gereken noktalarında altını çizeceğiz. O halde gelin yazıyı birlikte inceleyelim.

Aracın Trafiğe Çıkması İçin Neler Gereklidir?
Aracın Trafiğe Çıkması İçin Neler Gereklidir?

Aracınız İçerisinde Bulunması Gerekli Malzemeler

Araçların trafiğe çıkabilmesi için bazı koşulları taşıyor olması gerekir. Bu noktada araçlar sağlıklı ve güvenli bir şekilde trafik izni alabiliyor demektedir. Her bir ara. Trafiğe çıkmak için koşullara uymak zorundadır. Trafikte güvenliğin sağlanması ve kaza, yangın gibi durumlara karşın tedbir alınabilmesi açısından gerekli evrakların temin edilmiş olması önem taşır. Aksi halde yasal olmayan bir durumla karşılaşılacağından şoför mağdur olabilir. Araçta bulunması gereken evrakların bulunmamasının tespit edilmesine karşın evraklar eksiksiz bir şekilde tutulması, gerektiğinde trafik görevlilerine gösterilebilmelidir.

Trafik sistemi içerinde taşınması zorunlu olan bu evraklar resmi kurumların sağlığı yasalar doğrultusunda çıktı alabilmenizi sağlar. Karayolları Trafik Kanunu kapsamında hazırlanan bu noktalar hem sürücünün hem de aracın güvenliği açısından yüksek önem taşır. Bir belge eksik olsa dahi ceza kesilebilmektedir. Bu noktada ceza bedeli her bir evrak için 92 TL olarak ifade edilebilir. Ayrıca 10 puanda ceza bedeli olarak belirlenmiştir.

2.Otomobiller İçin Gerekli Malzemeler

Otomobil kullanımında birçok yönden önem taşıyan malzemeler vardır. Süreç boyunca taşımacılık içerisinde hizmette bulunan şoförlerin bu noktalara dikkat etmesi zorunluluk teşkil etmektedir. Bu noktada otomobil için gerekli malzemeler yani evraklardan bahsedebiliriz.

Her bir otomobil için gerekli belgeler ve malzemeler;

  • Aracın ruhsatı
  • Sürücü belgesi
  • Egzoz pulları
  • Zorunlu trafik sigortası poliçeleri
  • Kasko belgeleri
  • Yangın söndürücüler
  • İlk yardım çantaları
  • Üçgen reflektörler
  • Zincir ve çekme halatları
  • Özel lambalar
  • Taksimetreler

Şeklinde sıralanabilir. Aynı zamanda takoz, iç lamba ve takigraf da bulunması gerekenler içerisindedir. Ayrıca bu belgelerin sağlanması noktasında çeşitli kurumlarla görüşülmesi ve başvurulara doğru zamanda gidilmesi lazımdır.

Araç Tescil Belgesi

Araç belgelerinin eksiklikleri pek çok soruna sebebiyet vermektedir. Bu noktada araç güvenliğinin sağlanmadığı durumlarda araçlara para cezası kesilebilmektedir. Aracın herhangi bir kaza durumuna karşı güvenliği engelleyici davranışlarda bulunması da para cezalarına sebep olabilir.

Araç tescil belgeleri trafik için önemli belgelerden biridir. Bu belgeler aracın özelliklerini bünyesinde taşımaktadır. Ayrıca bu belgeler için marka, renk, model gibi özelliklerinin yanında motor ve şasi numaralarının da bilinmesi gerekir. Bir başka önemli nokta ise her trafik çevirmesinde sürücülere ruhsat, ehliyet ve ibrazın sorulması durumudur. Araçla ilgili kayıt belgelerini taşıyan araç tescil belgeleri için aracın trafiğe çıkabilmesi adına gerekli olan belgeler ifadesini de kullanabiliriz.

Ayrıca bir araca tescil belgesi verilebilme durumunun oluşabilmesinde aracın trafik sigortasının ve araç muayenesinin tamamlanması gerekliliklerden biridir. Tescil işlemleri için notere gitmek gerekir. Ayrıca bu işlemler sırasında özel tüketim verileri ödenmek yükümlülüğü vardır. Araçların bu işlemler tamamlandıktan sonra aldığı belgeler ile birlikte trafik şubelerine gitmesi gerekir. Tescil belgeleri verildikten sonra ise plaka işlemleri başlamaktadır. Son aşamada ise evraklar yetkili merciler tarafından onaylanır ve aracınız araç tescil belgesini almış olacaktır.

Sıfır Ve İkincil El Araçlara Yönelik Tescil Belgeleri

Araçlar için bilinmesi gereken pek çok noktadan biri de araba çeşitlerine göre karar verilmesi durumudur. Bu noktada sıfır araçların ve ikinci el araçların farklı kriterler doğrultusunda belge alabildiğini söylemek gerekir. Şunu da bilmek gerekir ki araç ne ikinci el ne de sıfır olsa da sadece fiyatını ödeyerek trafiğe çıkarma ihtimali yoktur. Tescil belgelerinin, muayene işlemlerinin vb. tamamlanması önem taşır. Belgeleri eksik bir aracın trafiğe çıkması yasa dışı olacaktır.

Aracın Trafiğe Çıkması İçin Neler Gereklidir?
Aracın Trafiğe Çıkması İçin Neler Gereklidir?

Sıfır Araçlar İçin İstenmekte Olan Belgeler

Sıfır araçlar için istenen belgeler eksiksiz olarak trafik şubesine verilmek zorundadır. Belgeler onaylanır ve sonrasında plaka işlemleri gerçekleşecektir. Belgeler ise özel tüketim vergi dekontu, uygunluk belgeleri, şoförler odasına kayıt dosyaları, faturayı hazırlamış olan bayının yetkili belgesi, nüfus cüzdan fotokopisi, zorunlu mali sorumluluk sigortaları şeklinde belirtilebilir. Bu belgelerin herhangi bir eksikliği durumunda belgeleriniz iptal edilmemesi adına başvuru işlemlerinizi tekrardan gerçekleştirmeniz ve tedbirli olmanız doğru olacaktır.

İkincil El Araçlar İçin İstenmekte Olan Belgeler

İkincil el abraları sıfır ürünlere göre kaza riskinin daha yüksek olduğu arabalardır. Eski arabalar olduklarından dolayı pek çok kez tamire sorunu yaşayabilir. Bu noktada ikincil el ürünlerinde kontrollerinin düzenli olarak yapılması ciddi önem taşır.

İkincil el araçlar ise noter satış seneti, kimlik numarası belgesi, vergi ilişikliği kesim belgesi, sorumluluk sigortası, geçici araç tescili trafik belgesi gerekir. Ayrıca el değiştirmiş olan araç için eski tescil belgeleri ve plaka da önem taşır. Yeni sahibinin plaka alabilmesi için aracın yanı plakanın borcu yoktur belgesi almakla yükümlüdür.

Kasko Belgeleri

Kasko yaptırılması yasal açıdan zorunlu olmayan bir durumdur. Ancak kasko belgelerine sahip olunması kaza, yangın, hasar gibi durumlarda şoförlerin maddi açıdan destek alabileceği bir unsurdur. Bu noktada kaskonun yapılması kullanıcılara fayda sağlayabilir.

Trafik Sigortası Belgeleri

Önemli belgelerden biri de trafik sigortası belgeleridir. Bu belgeler için ise trafiğe çıkan her araç için yaptırılma zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca bu belgeler her yıl zorunlu olarak yenilenmelidir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmamış araçların trafiğe çıkma durumu yoktur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu