Ekonomi

Asgari Ücret Neye Göre Belirleniyor? 2022 Yılı Asgari Ücreti

Asgari ücrete gelecek zammın konuşulduğu bu zamanda en çok merak edilen asgari ücret neye göre belirleniyor? Son 5 yılın asgari ücretleri hakkında tüm detaylar sizler için derlendi. Asgari ücretle çalışanları ve tüm Türkiye’yi yakından ilgilendiren asgari ücret zammı acaba ne kadar olacak? Asgari ücretler belirlendiği zaman uğradığı kesintiler sonucunda size ne kalacak?

Asgari ücret bir insanın en temel ihtiyaçları olan yiyecek, barınma, ısınma, giyecek gibi ihtiyaçlarını karşılaması için alınacak en düşük ücrettir. Asgari ücret devletin ileri gelen bakanları her yıl toplanarak ülke ekonomisinin ilerlemesinin de göz önüne alarak belirlenir.

Asgari ücret kesinleştiği zaman hangi iş kolu olursa olsun çalıştırdığı işçilere verebileceği en düşük ücret asgari ücrettir. Devletin belirledi esaslar dışında asgari ücretten düşük bir ücret işçiye verilemez. Asgari ücretle ilgili aklınızda bulunan tüm soruların cevabını bu yazıda detaylandırdık.

Asgari Ücret Neye Göre Belirleniyor? Son 5 Yılın Asgari Ücretleri
Asgari Ücret Neye Göre Belirleniyor? Son 5 Yılın Asgari Ücretleri

Asgari Ücret Nedir?

İnsanlar geçimini sürdürmek için çalışıp üretmeye ihtiyacı vardır. Çalışan işçilerin hakları da belli yasalarca güvence altına alınmıştır. Böylelikle işletme sahibi işçilerin haklarını yemeden adaletli şekilde çalıştırır.

Asgari ücret işçilerin alabileceği en azami maaştır. Her insan çalıştığının emeğini fazlasıyla almak ister. Yalnız ülke ekonomisi ve şartları buna yeterli düzeyde imkan veremiyor. Bunun için de işçi haklarının koruyarak her yıl asgari ücrete zam yapıyor. Böylelikle gelişen ve büyüyen ekonominin nimetlerinden işçilerde faydalanmış olur.

İnsanların ailesine ve kendisine bakabilmesi için çalışmaya ihtiyacı vardır. Başvuru yaptığı her iş kolunda maddi anlamda eksiklik yaşamasın ve hakkı yenilmesin diye devletin belirlediği asgari ücreti alması en doğal hakkıdır.

Eğer asgari ücretin altında bir rakam size teklif ediliyorsa yasalarca o işvereni yüksek mercilere şikayet edebilirsiniz. Böylelikle istediğiniz asgari ücreti tam olarak alırsınız. Asgari ücret çalışan işçinin alın teridir.

Asgari Ücret Nasıl Belirlenir?

Asgari ücret devlet yasaları gereğince güvence altına alınmıştır. Böylelikle işverenler kafasına göre işçilerin maaşından kesinti oluşturamaz. Bu yasa ile işçilerin hakları güvence altına alındı.

Asgari ücretin yönetmelik ve esasları 01.08.2004 yılının 25540 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak asgari ücret yönetmeliği kanunlarca tanımlanmıştır.

Bu yönetmelikte:

  • Asgari ücretin tanımı, amacı kapsamı, dayanakları belirlenerek açıklanmıştır.
  • Asgari ücreti belirlerken dikkate alınan esasları ve ilkeleri belirtmiştir.
  • Asgari ücreti belirleyen komisyonun kuruluşu, yetkileri, sorumlulukları ve görevleri hakkında detaylara yer verildi.
  • Asgari ücretin yürürlüğe girişi
  • İşverenin sorumlulukları
  • İşçi ve işveren temsilcilerinde aranan özelliklerine yer verildi.

Asgari ücret yönetmeliğinde her şeyi açıkça belirtmiştir. Bu esasların dışına çıkmadan işçi çalıştırabilirsiniz. Hatta işçiler de kendi haklarının 25540 sayılı yönetmeliğe bakarak öğrenebilir.

Asgari Ücret Kimler Tarafından Belirlenir?

Türkiye kanunlarınca koruma altına alınan asgari ücret Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenir. Asgari ücreti belirlemek için bu komisyonda on beş üye bulunur.

Komisyon üyeleri:

  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından iki üye
  • TÜİK temsilcisi
  • Kalkınma Bakanlığı temsilcisi
  • Hazine Müsteşarlığı temsilcisi
  • Kendi bünyesinde en çok işçi çalıştıran en üst yetkili işçi kuruluşunun seçtiği beş üye
  • Kendi bünyesinde en çok işvereni olan işveren kuruluşundan seçilen beş üye

Bu üyelerin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı başkanlığında toplanarak ilk toplantısını gerçekleştirir. Ardından işçi ve işverenlerle ayrı ayrı toplantılar yaparak görüşler ve kararlar alınır. En son toplantı ise Bakanlık tarafından yapılır.

Bakanlığın belirlediği temsilcilerden bir kişi başkanlık yaptığı komisyon en az 10 temsilcinin katılımıyla gerçekleşir. Oy çokluğunun olduğu karar kabul edilir. Oylar eşit olduğu zaman başkanın olduğu taraf oy çokluğu sayılır.

Asgari Ücret Ödenmediği Düşünen Kişi Ne Yapmalıdır?

Asgari ücret yönetmeli gereğince on ve daha fazla işçi çalıştıran işverenler Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen asgari ücreti banka hesabına yatırması gerekir. İnsanın yaşamını sürdürmesi için maddi anlamda duyduğu minimum ücrete asgari ücret denir. Aksi belirtilmedikçe işverenler bu ücreti ödemesi gerekir.

İşçinin asgari ücreti ödenmediği anlaşılırsa işverene ihtarname çekilir ve iş sözleşmesi fesih edilir. İş sözleşmesi yapılmadı durumlarda ise asgari ücret ödenip ödenmediğini tespit etmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvurabilir.

Asgari ücret tespit komisyonu aracılıyla belirlenen ücret bankaya yatırılmadığı veya eksik yatırıldığı tespit edilirse işveren işçinin hakkını çiğnediği için suç işlemiş olur. İş sözleşmesi bulunan işçi bu durumu fark ederse haklı sebep olarak sözleşmeyi fesih edebilir.

Bu durumda işverene idari para cezası uygulanır. Para cezası işçilerin maaşlarında olan kesintinin toplamını ödeyecek şekilde hesaplanır. Bir başka kanun olan Vergi Usul Kanununa göre işverenin belgede usulsüzlük yaptığı durumlarda 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.

Asgari Ücret Neye Göre Belirleniyor? Son 5 Yılın Asgari Ücretleri
Asgari Ücret Neye Göre Belirleniyor? Son 5 Yılın Asgari Ücretleri

Son 5 Yılın Asgari Ücretleri

2021 yılında alınacak asgari ücret için toplantılar son hızıyla sürüyor. Bu toplantıları tüm Türkiye can kulağıyla izliyor. İşçiler ve işveren asgari ücret gelecek zammı, brüt, net maaş fiyatlarını merakla beklemektedir.

Peki, merak edilen diğer bir konu ise geçen yıllarda alınan asgari ücret maaşlarıdır. Sizler için son beş yılın asgari ücretlerini bir araya getirdik. Yıllar geçtikçe asgari ücretteki değişimi göreceksiniz.

2022 Yılının Asgari Ücreti:

Asgari ücret, 2022 yılı için 4.250 TL olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda asgari ücret üzerinden alınan gelir ve damga vergisi 2022 yılı itibarıyla kaldırılmıştır.

Son 5 yılın asgari ücretleri:

  • 2017 yılının asgari ücreti: Brüt: 1.777,50 TL, Net: 1.404,06 TL
  • 2018 yılının asgari ücreti: Brüt: 2.029 TL, Net: 1.603 TL
  • 2019 yılının asgari ücreti: Brüt: 2.558 TL, Net: 2.020 TL
  • 2020 yılının asgari ücreti: Brüt: 2.943 TL, Net: 2.324 TL
  • 2021 yılının asgari ücreti: Brüt 3.577 TL, Net: 2.825 TL

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu