Bilgi Kutusu

Evde Mum Nasıl Yapılır?

Eskilerde aydınlatma aracı olan ve uzun yıllar rağbet gören mumlar, artık ortamlarda enerji sağlamak için ve dekor amaçlı kullanılmaktadır. Kokulu, kokusuz birçok çeşidi bulunur. Kullanış amacına göre farklı özelliklere sahip olanları ekonomik olmayabilir. Mumlarında belirli bir ömrü vardır. Zaman içerisinde şekil değişikliğine uğrar, kokular ve esanslar özelliğini yitirir.

Fiyatları hiçte azımsanamayacak kadar pahalı. Evde mum nasıl yapılır? Biraz araştırıldığına, kolay bulunur birkaç malzeme ve biraz özenle, kolaylıkla istenilen ölçülerde, istenilen koku ve aromalar katılarak, evde rahatlıkla mum yapılabilir. Özelliğini yitirmiş eski mumlarda, bu iş için ideal malzemelerdir.

Evde Mum Nasıl Yapılır?
Evde Mum Nasıl Yapılır?

Evde Mum Yapmak İçin İhtiyaç Duyulan Malzemeler

Öncelikle, ne tür mum yapılacağına karar verilmeli. Mum yapımı için seçilen mekan havadar olmalı. Çalışma alanı yanıcı, parlayıcı sıvı ve gazlardan arındırılmalı.

  • Bal mumu, soya mumu, parafin veya eski mumlar
  • Muma şekil verecek dekoratif kap, eriyik elde etmek için kap, tencere veya benzeri kap.
  • Kullanılmak istenen parfümler, esanslar
  • Renklendiriciler
  • Fitil veya fitil görevi yapabilecek pamuklu ip
  • Makas, iki adet ısıya dayanıklı çubuk
  • 1 adet gaz ocağı
  • 1 adet termometre

Mumlardan tercihe göre biri seçilebilir. Koku ve esanslar tercihe bağlıdır. Kullanılacak kaplar ısıya dayanıklı olmalıdır. Renklendirici isteğe bağlıdır.

Mum Yapımı İçin Seçilecek Malzemeler

Mum yapımında değişik malzemelerden kullanılır. Parafin mum yapımında sıkça kullanılır. 450 gram parafinin erimiş hali, 570 mililitredir. 450 gram soya mumu eridiği, 510 mililitredir. 450 gram balmumunun erimiş hali, 450 mililitredir.

  • Parafin mumu; kolay erime özelliğine sahiptir, mum yapımında sıkça tercih edilir. Fiyatı ucuzdur. Kolay koku ve renklerle kolay karışır. Kimyasal içerdiği için, rahatsızlık verebilir.
  • Soya mum; Soya fasulyesinden elde edilir. Temaslı olduğu yüzeylerden kolay temizlenir, leke bırakmaz. Kimyasal içermediği için çevrecidir. Yavaş yanma özelliği sayesinde daha uzun süre dayanır.
  • Balmumu; Tamamen doğal üründür. Havayı temizleme özelliği bulunur. Renk ve kokuyu uyumsuzdur. Esans yağları ile iyi anlaşır, kendine has bir kokusu bulunur.

Özelliğini kaybetmiş eski mumlar, eritilerek yeni mumlar elde edilebilir.

Evde Mum Yapımı İçin Kap Seçimi

Muma şeklini verecek olan kabın seçiminde. Isıya dayanıklı olduğu sürece herhangi bir kısıtlama bulunmaz. Kullanılmayan bardak, kavanoz, küçük kaseler, kullanılmayan seramik kaplar olabileceği gibi, daha dekoratif bu amaç için satın alınmış malzemelerde seçilebilir. Orta boy bir tencere ve eriyik elde etmek için ısıya dayanıklı bir kap yeterli olur.

Evde Mum Yapımı İçin Fitil Seçimi

Mum yapımında fitil seçimi, iyi bir yanma için önemlidir. Mum yapımında kullanılacak parafin, balmumu, soya mumu özelliklerine göre fitil seçimi yapılmalıdır. Kullanılacak malzeme özelliğine sahip bir mumun incelenmesi, kullanılacak fitil seçiminde faydalı olur. Çabuk yanan fitil seçilmesi durumunda, fitil yanma havuzu oluşturur, yeteri kadar ışık vermez, çabuk söner. Geç yanan fitil seçilmesi durumunda is yapar.

Mum Yapımında Ne Kadar Balmumuna İhtiyaç Var?

Mum yapımında kullanılacak kabın mililitre cinsinden ölçüsünün bilinmesi, kullanılacak balmumunun ne kadar kullanılacağı hakkında bilgi verir. Fazla balmumu eritilmesi durumunda, malzeme israfına sebep olur. Eksik olması durumunda, dekoratif amaçlı kullanılacaksa, kabın hacmini doldurmaz, buda hoş görüntü oluşturmaz.

Mum Yapımında Çalışma Alanının Hazırlanması

Balmumunun döküldüğü alandan temizlenmesi zordur. Temizlendiğinde bile leke bırakabilir. Çalışma yapılacak bölüme örtü veya benzeri malzemeler serilmeli. Her ihtimale karşı sabunlu ılık su, ulaşılabilir yerde bulundurulmalı.

Mum Yapımında Balmumunun Hazırlanması

İşlem için kullanılacak balmumu veya alternatiflerinin seçiminden sonra, mumların bir rende yardımıyla veya kesici bir alet yardımıyla küçük parçalara ayrılmalı. Bu sayede erime işlemi çabuklaşır, katılacak boya ve parfüm benzeri malzemelerin kolay karışması sağlar.

Mum Yapımında Kapların Yerleştirilmesi

İşlem için kullanılacak tencere veya benzeri kap içerisine su konulur. Mumun eritilmesi için kullanılacak kabın hacmini düşünerek, su bir miktar eksik bırakılmalı.

Mum Parçalarının Eritilmesi

Mumları eritmeden önce, işlem için kullanılacak fitilin bir ucunu, kalıp olarak kullanılacak kabın tabanına mum eriterek yapışması sağlanır. Diğer ucu kaba dikey olacak şekilde bir çubuk vasıtasıyla kabın üst kısmında kalması sağlanır. Tencere gaz ocağı üzerine konulur. Bir miktar ısındıktan sonra, eritmekte kullanılacak kap tencere içerisine uygun bir konumda yerleştirilir. İçerisine mum parçaları atılır ve erime noktasına kadar karıştırılır. Su kaynadığında mumlar erimeye başlayacaktır. İsteğe bağlı boya katkıları ve parfüm, esans türleri içerisine atılarak eriyik içerisinde birlikte kıvamını ve istenen rengi alana kadar karıştırılır.

Evde Mum Nasıl Yapılır?
Evde Mum Nasıl Yapılır?

Mumun Sıcaklığının Ölçülmesi

Parafin mumu erime noktası 50-60 °C, soya mumu erime noktası 76,6 ile 82,2 °C, balmumu erime noktası 67,7 °C olup, 79,4 °C ye kadar dayanabilir. Eski mum parçaları 85 °C de erir. Mumların erime derecesinden fazla ısıya maruz bırakılması, özelliğinin kaybolmasına sebep olacağından, ısı işlemine dikkat edilmeli.

Mumun kalıba Dökülmesi

İstenen kıvama erişen mum eriği, tencereden çıkartılarak kalıp için kullanılan kaba yavaşça akıtılır. Fitil kısmı yaklaşık 5 santim kalana kadar kap doldurulur. Fitilin kap içerisinde dik konumda olmasına dikkat edilmeli. Kap ısıya dayanıklı düz bir zemine bırakılır. Mum eriğinin, tene temasından korunmak için özel gösterilmeli.

Mumun Soğuması

İçerisinde mum eriğinin bulunduğu kap soğutulmaya bırakılmalı, işlem esnasında kullanılan mumun özelliğine göre soğuma aşaması değişir.

  • Parafin mumlar ortalama 24 saatte soğur
  • Soya mumlar yaklaşık 4-5 saatte soğur
  • Balmumu yaklaşık 6 saatte soğur

Soğuma işlemi gözle kontrol edilebilir. Soğuduğunda mum katılaşacak ve içerisinde bulunan kabın şeklini alacaktır. Soğuma işlemi bittikten sonra, fitili sabitlemek için kullanılan çubuk, fitilden ayrılır. Fitilin ucu makas yardımı ile uygun pozisyonda şekillendirilir. Fitilin gereğinden uzun veya kısa kesilmesi, doğru yanma engeller. Yapılan işlemler sonrasında mum artık kullanıma hazırdır.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu