Bilgi Kutusu

İnternet Tarayıcıların Son 25 Yıldaki Değişimi

Günlük hayatta sıkça kullanılan internet tarayıcıları bilgiye daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılmasını, aktif öğrenmenin artmasını sağlar. Hatta bu öyle bir kolaylıktır ki birey oturduğu yerden bile bilgiye erişebilir. İşte bu yüzden internet tarayıcıların son 25 yıldaki değişimi hakkındaki bilgi kirliliği artmaya devam eder. Bu makalede ise bu tarayıcıların neler olduğunu, hangi amaçla kurulduğunu ve dahasını öğreneceksiniz.

İnternet Tarayıcıların Son 25 Yıldaki Değişimi
İnternet Tarayıcıların Son 25 Yıldaki Değişimi

İnternet Tarayıcılarının İşlevleri Nelerdir?

İnternet sitelerini aramak, ulaşmak ve keşfetmek için kullanılan, bilgiyi devamlı hale getiren yazılım uygulamalarıdır internet tarayıcıları. İşlevleri son derece önemlidir çünkü online alışveriş yapmak, ihtiyaca yönelik video bulmak, oyun oynamak, resim yapmak, yazı yazmak gibi birçok farklı amacı içerir. Üstelik bu amaçların hiçbiri gelip geçici değildir. Dünyanın her yerinden insanlarla iletişimde kalınmasını sağlar. Facebook, Instagram, Twitter ve YouTube gibi çeşit çeşit uygulamalara ev sahipliği yapar ve daha çok kullanılmasında yardımcı olur. Tabii bu içeriklerin mobil uygulamaları da vardır.

Tarayıcılar Neden Önemlidir?

Yukarıda belirtilen birçok işlevin yerine getirilmesini sağlayan bu iletişim aracı, bilginin süresiz olarak insanlara ulaşmasında etkili olduğu için bu denli önemlidir.

Elbette birkaç önemli noktasını daha saymak mümkün:

  • Dünyanın ucundaki biriyle iletişim halinde kalabilmek mümkün.
  • Bilgiyi en hızlı ve kesintisiz yolla algılayabilirsiniz.
  • Güvenlik, gizli erişim, web tarayıcıları ve yazılım gibi konularda hiçbir eğitim almadan bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • İhtiyacınız olan videoları bulabilir, yazı yazabilir, resim çizebilirsiniz. Kısacası yeteneğiniz için mükemmel bir ortam.
  • Siyaset, felsefe, edebiyat, bilim gibi alanlarda bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Online olarak birçok farklı okuldan eğitim alabilirsiniz.
  • Grafik tasarım, bölüm eğitimleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bu ve buna benzer birçok alanda bilgi sahibi olabilir, sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Ayrıca bu eğitimlerin geçmiş senelerden beri kişiye kültür anlamında çok şey kattığı biliniyor.

Geçmişten Günümüze İnternet Tarayıcılarının Değişimi

Birçok farklı alanda değişiklik gösteren internet tarayıcıları, özellikle son 25 yılda kendisini ciddi anlamda iyileştirmeyi başardı. Elbette bunun en büyük katkılarından biri olan mühendis ve yazılımcıların emeği büyük denebilir. Örneğin WorldWideWeb, 1990 yılında Tim Berners-Lee tarafından oluşturulan ilk internet tarayıcısıdır. Bu popüler tarayıcıların birçoğu eski halini aratmasa da birçoğu da değişim açısından çok büyük gelişmeler göstermeyi başardı. Buna örnek olarak da Microsoft’un yeni internet tarayıcısı Edge yerine hala Internet Explorer kullandığını vermek mümkün. Microsoft’un bu denli kullanılır olmasının en önemli sebepleri devlet internet sitelerinin olması ve şirketlerin Microsoft adına birden fazla uygulamasının bulunması. Bunun dışında İlk olarak 1992 yılında üretilen Mosaic internet tarayıcısı 1993-1997 yılları arasında National Center for Supercomputing Applications (NCSA) bünyesinde geliştirilmiş. Bu yüzden internetin en bilinen web tarayıcılarının başında geliyor.

Kullanılan En Önemli İnternet Tarayıcıları Nelerdir?

Geçmişten günümüze kullanılan en önemli web tarayıcıları sayesinde günümüzde internet işlemlerini online şekilde halledebilmek mümkün hale geldi. Bunların en büyük faydaları ise eskisi gibi bankalarda, atm’lerde, eğitim kurumlarında ve buna benzer kurumlarda saatlerce bekleme çilesinin azalması. Geliştirilen birçok tarayıcı vardı. Örneğin; Netscape Communications Corporation tarafından geliştirilen Navigator tarayıcı ilk kurulan Mosaic kadar etkili olamadı. İnternet Explorer ise ilk 4 sürümü boyunca Netscape rekabet içerisine girmişti. İlk sürümü Spyglass, 1995 yılında yapılmıştı. İkinci sürümüyle birlikte gelişme gösteren Microsoft, üçüncü sürümüne kadar dikkatleri üzerine çekmeyi başaramadı. Son sürümü ise işletim sistemi pazarındaki yüksek payını almayı başardı. 1995 yılında Opera Software, 1996 yılında Opera isimli web tarayıcısını halka tanıttı. Fakat kullanıcıların çoğu bu tarayıcıyı tercih etmedi.

İnternet Tarayıcıları Olmasaydı Ne Olurdu?

İnternet tarayıcıları günümüzün en işlevsel araçlarıdır ve bu araçlardan geçmişten günümüze değin her dakikayı kaydetmeyi başarmışlardır. Örneğin bilim dünyası adına yaşanan bazı gelişmelerin kayıtları günümüzde hala saklanır ve korunur. İnternetteki kişilerin verileri ise yaşanan gelişmeler gibi uzun süre saklı kalabilir. Bu gelişmelere bağlı olarak bilime, felsefeye, edebiyata, fiziğe ve daha pek çok alana kanıt bulunabilir, bilgiye erişim hızlanır. Fakat bireyler tarayıcıların olmadığı bir ortamda yaşamak zorunda kalsaydı ne olurdu?

Elbette ki 1961 yılının öncesinden bahsediyoruz. İlk internet fikri bu yılda Leonard Kleinrock’s makalesiyle kabul edilir. 1962 yılında J.C.R. Licklider, IPTO yöneticisi oldu ve ağ fikrini insanlarla paylaştı. Bundan önce ise insanların bilgiye erişimleri kısıtlı hatta neredeyse yok denecek kadar azdı. Kaldı ki birçok teknolojik cihaz bulunmuyordu. Günümüzde de internet tarayıcıları olmasaydı bireyler mobil uygulamaları tercih ederdi fakat bilgisayar gibi web tarayıcısının oldukça aktif olduğu bir cihazı kullanmakta zorluk çekerlerdi.

İnternet Tarayıcıların Son 25 Yıldaki Değişimi
İnternet Tarayıcıların Son 25 Yıldaki Değişimi

Web Tarayıcısı Kullanırken Öneriler

Web tarayıcılarının daha aktif kullanılabilmesi için devamlı olarak arama geçmişi temizliği, indirilenler ve şifrelerin korunması gibi hareketlerin kontrol edilmesi gerekir. Şifrelerin kaydedilmesi kötü niyetli insanların lehine bir durum olabilir. Bilgisayarlarınızı ve web tarayıcılarınızı virüs koruma programları ile kullanmanız yararınıza olacaktır.

En İyi İnternet Tarayıcıları

Günümüzde kullanılan birçok yararlı web tarayıcısı sayesinde günlük hayat aktif bir şekilde kullanılır. Fakat bunlar arasında en hızlı ve bilgiye erişimi kolay olan web tarayıcıları hangileridir? Sezgisel arayüz, daha hızlı göz atma, çoklu platform desteği gibi birçok avantaja sahip olan Brave, daha hızlı erişim sağlayan Microsoft Edge, Chrome için geliştirilen Mozilla ve daha nicesi. Bu web tarayıcıları gelmiş geçmiş en yeni, gelişmiş ve hızlı tarayıcılardır. Bilgiye anında erişim kolaylığı, online eğitim, alışveriş, video izleme, resim çizme, yazı yazma gibi birden fazla işleve sahiplerdir. Ayrıca son güncellemelerle kendisine yer edinmeyi başaran Opera da günümüzde en çok oylanan tarayıcı olma yolunda ilerlemekte. En önemli özelliğine ise güvenlik ayarlarını daha etkili hale getirmek diyebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu