Sağlık

Kıl Dönmesi Belirtileri Ve Tedavisi Nedir?

Genellikle 30 yaş altı erkeklerde görülen ve görülen tüm hastalarda hayatı kabusa çeviren kıl dönmesi, deri altının, derinin artıklarıyla dolarak iltihaplanması ile görülen bir hastalıktır. İçi artıkla dolan deri altı, bir süre sonra bu artıkları dışarıya yani deri üstüne atmak ister. Atamadığı zaman ise kıl dönmesi meydana gelir. Kıl dönmesi hastalığı çoğu zaman ağrı ve sızıya yol açarak cerrahi müdahale gerektiren bir hastalık olarak bilinmektedir. Bu yazımızda sizler için kıl dönmesi belirtileri ve tedavisi nedir? Konu başlığı altında bilgiler paylaşacağız.

Kıl Dönmesi Belirtileri Ve Tedavisi Nedir?
Kıl Dönmesi Belirtileri Ve Tedavisi Nedir?

Kıl Dönmesi Nedir?

İçi kıllarla dolu bir kist olarak bilinen bu hastalıkta, enfekte olan kistin oluşturmuş olduğu bir kıl dönmesi apsesi meydana gelir. Zamanında müdahale edilemeyen hastalıkta, kıl dönmesinin oluşturduğu apse ilerler ve diğer kıl köklerini de içine almaya başlar. Bu durumda da cildin altında bulunan yağ dokusuna ilerleyerek yayılır. Vücudumuzun belirli yerlerinden serbest bir biçimde dökülen kıllar ya da kıl yumakları bazı bölgelerde birikerek kıl dönmesinin oluşmasını sağlar. Bu durum beraberinde şişlik, akıntı, sertlik ve ağrı gibi şikayetlere yol açar.

Kıl dönmesi kadınlara kıyasla erkeklerde üç kat daha fazla görülebiliyor. Kıl dönmesinin en yaygın olarak görüldüğü yaş grubu on beş ve yirmi beş yaş arasıdır. Kıl dönmesinin yaşanmasında kıl yapısı her ne kadar önemli olmuş olsa da, bazen bunun yaşanmasında farklı faktörler de etkili olabiliyor.

Kıl Dönmesi En Çok Kimlerde Görülür?

Kıl dönmesi oluşumundaki en önemli ve en büyük faktörler arasında gün içerisinde çok azla oturmak ya da çok fazla terlemek ve kilolu olmak geliyor. Çünkü yürürken veya otururken, kıllar daha da derine gömülüyor ve kıl dönmesine sebep oluyor.

Tüm bunların yanı sıra vücut yapısı çok kıllı olan kişilerde, kıl yapısı yoğun olan ve iri taneli olan kişilerde, deri yapısı çok kalın olan kişilerde ve kişisel hijyenine dikkat etmeyen kişilerde sıklıkla kıl dönmesi rahatsızlığı gözlenmektedir.

Kıl Dönmesinin Sıklıkla Görüldüğü Meslek Grupları

Bazı meslek gruplarında kıl dönmesi çok yaygın olarak görülmektedir. Bu meslek grupları genellikle gün içinde oturarak çalışan ya da oturma bozukluğuna maruz kalan kişilerden oluşmaktadır. Bu meslek grupları; bankacı, öğrenci, şoför, çağrı merkezi çalışanı, sekreter, bisiklete binme ya da ata binme sporlarıyla uğraşan kişilerin oluşturduğu meslek grupları olarak adlandırılmaktadır.

Kıl Dönmesinin Nedenleri

Kıl dönmesi hastalığının başlıca sebebi, sırt bölgesinden dökülen kılların derinin içine ilerlemesidir. Kıl dönmesi, kıl kökünün dip kısmında, apse ya da iltihap yapma durumudur. Kuyruk sokumunda oluşmuş olan kıl dönmesi, makat kemiğinin üst tarafında oluşur. Bu bölgede oluşan çatlamalardan sebebiyle, birden çok kıl birikebilir ve bu durumda kıl dönmesine sebep olur.

Kısaca özetlemek gerekirse kıl dönmesi, kılın deriyi delerek cilt altına erişmesi ve yerleşmesi sonucunda oluşur. Kıl dönmesi çoğunlukla, kıl miktarının çok fazla olması sebebiyle kuyruk sokumu bölgesinde görülür.

Kıl Dönmesi Belirtileri

Kıl dönmesinin genellikle kuyruk sokumu ve kalça arasında meydana geldiğinden bahsetmiştik. Bölgede çok fazla kılın birikmesi devamında apse ve ağrılı bir süreç meydana getirir. Kıl dönmesi kişilerin yaşam faaliyetlerini olumsuz derecede etkilemektedir. Ağrılı ve iltihaplı bir süreç olarak bilinen kıl dönmesi rahatsızlığı uygun tedavi yönteminin biran önce yapılarak hastanın iyileşmesine sebebiyet vermeyi gerektirir.

Kıl Dönmesi Belirtileri Ve Tedavisi Nedir?
Kıl Dönmesi Belirtileri Ve Tedavisi Nedir?

Kıl Dönmesi Olduğumu Nasıl Anlarım?

Kalça arasında biriken ve kaşıntı ile şişlik gibi şikayetlere yol açan bir durumunuz söz konusuysa, yüksek ihtimalle kıl dönmesi olmuşsunuz demektir. Ama net ve kesin teşhis için uzman bir hekime giderek anal yoldan bir muayene yaptırılması gerekmektedir. Bu muayene yapıldıktan sonra uzman hekim tarafından, kıl dönmesi teşhis konulur.

Kıl dönmesi tanısının koyulabilmesi için MR, röntgen ya da ultrason gibi teknolojik cihazların kullanılması gerekmemektedir. Çok iyi bir fizik tedavi ile de kıl dönmesi ortaya çıkabilir. Fakat bazı durumlarda hastalık kendisini belli etmez. Bu gibi bir olayla karşılaşıldığında, uzman hekim tarafından bazı tetkikler istenilebilir.

Kıl Dönmesi Tedavisi ve Ameliyatı

Kıl dönmesi rahatsızlığı ilk oluşma evresinde ise ve kişilere direk olarak herhangi bir şikayet oluşturmuyorsa ilk tedavi yöntemi olarak ameliyat önerilmez. Uzman hekim tarafından size yazılan antibiyotik ya da ağrı kesici ilaçlarla tedavi gerçekleştirilir. Fakat eğer kıl dönmesi iltihap oluşturmuş ise içindeki kıllardan dolayı, herhangi bir müdahale yapılmadan kendiliğinden iyileşmez. Böyle durumlarda genel olarak ameliyat gerekebilir.

Kıl dönmesi ameliyatı yapılırken çok dikkatli olunması gerekir ve bu ameliyatın hastalığı ilerleyen, ileri derece kıl dönmesi rahatsızlığı yaşayan kişilere yapılması gerekmektedir. Gereksiz yapılan ameliyatlar yara izlerinden dolayı geçmeyen bir felakete dönüşebilir.

Bazı koşullarda kıl dönmesi tedavi edilemeyecek derecede ilerlemiş olur. Bu gibi durumlarda hastalıklı dokunun bulunduğu bölgeden çıkarılması gerekmektedir. Bu alanın ameliyat sayesinde boşalması ve dikilmesiyle deride çatlama, gerilme ve oyukluk oluşması gibi olaylar meydana gelir. Yapılan ameliyatta yara kesinlikle açık bırakılmamalıdır.

Aksi takdirde aylarca bitmek bilmeyen pansumanlarla uğraşılması gerekir. Ve yine ameliyat sonrasında belirli bir süre hareket kısıtlılığı meydana gelir. Bu dönemde dikişlerin patlamaması için yapılan hareketlere dikkat edilmesi şarttır. Kapalı olarak yapılan cerrahi işlemde ameliyattan sonra altı ile sekiz hafta arasında iyileşmeler görülürken, açık cerrahi işlemde ise sekiz ile on hafta arasında iyileşme gözlenir.

Yarı kapalı yöntemlerdeki ameliyatlarda ise, iyileşme süreci üç ile dört haftayı bulabilmektedir. Ameliyat sonrasında hastaların kendi kendilerine yaptıkları günlük işlerine dönme süreci ise iki ile on hafta arasında değişiklik gösterebilir. Ameliyat sonrasında kişilerin bakım ve hijyene dikkat etmeleri önemle bildirilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu