Bilgi Kutusu

Satürn’ün Sıra Dışı Bir Gezegen Olduğunu Kanıtlayan 10 Bilgi

Satürn halkalarıyla öne çıkan, Güneş sisteminin mücevheri olarak adlandırılan bir gezegen olsa da bilim insanlarına göre Satürn’ü Satürn yapan özellik güzelliği değil. Sizi oldukça şaşırtacak Satürn’ün sıra dışı bir gezegen olduğunu kanıtlayan 10 bilgi bu yazıda yer alıyor.

Satürn’ün Sıra Dışı Bir Gezegen Olduğunu Kanıtlayan 10 Bilgi
Satürn’ün Sıra Dışı Bir Gezegen Olduğunu Kanıtlayan 10 Bilgi

Satürn’ü Eşsiz Bir Gezegen Yapan 10 İlginç Bilgi

Satürn güzelliğiyle eşsiz bir gezegen olsa da Satürn hakkında en çok öne çıkan bilgiler şunlardır:

  • Satürn’ün yoğunluğu suyun yoğunluğundan azdır, yani Satürn suda yüzebilir.
  • Satürn Güneş sisteminin en parlak gezegenidir.
  • Satürn sadece dört kez ziyaret edildi.
  • Satürn seksen iki adet doğal uyduya sahiptir.
  • Satürn’de bir gün Dünya’da yarım günden daha kısa sürer.
  • Satürn’ün Uydusu Enceladus’ta yaşam olabilir.
  • Satürn Güneş Sisteminin en büyük ikinci gezegenidir.
  • Satürn’ün bir yılı Dünya’nın 29.4 yılına eşittir.
  • Satürn Fırtınalar Gezegeni olarak da biliniyor.
  • Satürn ısıyı Güneş’ten almıyor.

Dünya’dan birçok farka sahip olan bu ilginç gezegen, yukarıda sıralanan özellikleriyle tarih boyunca kitaplarda yer edinmiştir.

Satürn’ün Yoğunluğu Suyun Yoğunluğundan Azdır

Basit fizik kurallarından söz etmek gerekirse, bir cismin yoğunluğu suyun yoğunluğundan fazla ise o cisim suyun derinlerine batar. Ancak bir cismin yoğunluğu suyun yoğunluğundan düşük ise suyun kaldırma kuvveti sayesinde o cisim suyun yüzeyinde batmadan duracaktır. Suyun yoğunluğu 997 kg/m³ iken, Satürn gezegeninin yoğunluğu 687 kg/m³ olarak ölçülmüştür. Yani, Satürn’ün sığabileceği büyüklükte bir deniz söz konusu olsaydı Satürn bu suda batmadan yüzebilirdi.

Satürn Güneş Sisteminin En Parlak Gezegenidir

Satürn gökyüzünün mücevheri olarak adlandırılan ve güzelliğiyle öne çıkan bir gezegendir. Çok sayıda toz, buz ve kaya parçacığının bir arada olduğu bir halka sistemine sahip olan bu gezegen, gözle görülebilecek kadar parlaktır. Bu kadar parlak olmasının en büyük sebebi halkalarında yer alan buz parçacıklarının Güneş’ten aldıkları ışığı olduğu gibi yansıtmasıdır.

Satürn Güneş Sisteminde En Az Ziyaret Edilen Gezegenlerden Biridir

Sudan bile düşük bir yoğunluğa sahip olan bu gezegenin katı bir yüzeye sahip olmaması sebebiyle yollanan hiçbir uzay aracı gezegenin yüzeyine iniş yapamadı. Toplamda dört adet yollanan bu uzay araçlarının ilki Pioneer 11’di ve bu uzay aracı Satürn’ün en fazla 20.000 kilometre yakınından uçabilmişti. 1980 yılında Voyager 1, 1981 yılında Voyager 2 Satürn’ü ziyaret etti ancak bu uzay araçları tarafından yüzeye dair herhangi bir bilgiye ulaşılamadı. 2004’te yollanan Cassini ise Satürn’e yollanan en son uzay aracıydı, Cassini de Satürn’ün yüzeyine iniş gerçekleştiremedi.

Satürn’ün Keşfedilmiş Seksen İki Adet Doğal Uydusu Bulunuyor

Satürn oldukça büyük bir gezegen olduğundan etrafını saran halkaları da geniştir, bu sebepten ötürü birçok doğal uyduya sahiptir. Bu uyduların seksen iki tanesi keşfedilmiş olsa da sadece elli altı tanesinin resmi olarak bir adı bulunuyor. Satürn her ne kadar Titan gibi büyük uydulara sahip olsa da aşırı küçük ve gözlemlenmeye değmeyecek uydulara da sahiptir. Satürn’ün halkaları henüz tam olarak keşfedilemediği için daha fazla uydusunun olması da ihtimaller dahilinde.

Satürn’de Bir Gün Dünya’nın Yarım Günü Bile Değil

Satürn’ün sahip olduğu düşük yoğunluk sebebiyle gezegenin büyük bir çoğunluğu gaz halinde bulunuyor. Gaz oldukça hızlı hareket eden bir yapıya sahip olduğu için herhangi bir yere hapsedilmediği sürece gaz hakkında bir ölçüm yapmak oldukça zordur. Satürn’ün de büyük bir kısmı gaz olduğundan bilim insanları için Satürn’ün dönüş hızını hesaplamak bir hayli zorlayıcı olmuştu. 2004 yılında Satürn’e yollanan Cassini uzay aracındaki veriler sayesinde Satürn’ün dönüş hızını hesaplayan NASA bilim insanları, Satürn’de bir günün 10 saat 33 dakika ve 38 saniye sürdüğünü buldular.

Satürn’ün Yakınlarında Yaşam İhtimali Bulunuyor

Satürn her ne kadar canlı yaşamını destekleyemeyecek kadar elverişsiz koşullara sahip olsa da Satürn’ün en büyük altıncı uydusu olan Enceladus için aynı şey söz konusu değil. NASA tarafından Satürn’ü ve Satürn’ün uydularını keşfetmek amacıyla uzaya gönderilen Cassini insansız uzay aracı, Enceladus hakkında ilginç veriler topladı.

Bu verilerden en önemlisi ve dikkat çekeni Enceladus adlı uydunun güney kutbundan çıkmış olan çeşitli su kaynakları oldu. Bu da akıllara Enceladus’ta yaşam olup olmadığı sorusunu getirdi. NASA’da çalışan bilim insanları da aynı soruya sahip olduğundan daha detaylı bir veri toplamak için yakın zamanda yeni bir uzay aracı gönderilmesi planlanıyor.

Satürn Güneş Sistemindeki En Büyük İkinci Gezegendir

Satürn’ün büyük bir kısmı gazdan oluşsa da Satürn’ün boyutu göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan ve 61.400.000.000 kilometrekare yüzey alanına sahip Jüpiter’den sonra gelen Satürn’ün yüzey alanı 42.700.000.000 kilometrekaredir. Bu da Satürn’ün yüzey alanının 83 bin 703 adet Dünya’nın yüzey alanına eşit olduğu anlamına geliyor.

Satürn’ün Bir Yılı Dünya’nın 29.4 Yılına Eşittir

Sekiz gezegenin dahil edildiği Güneş Sisteminde Güneş’e uzaklık bakımından altıncı sırada yer alan Satürn’ün Güneş çevresindeki bir turunu tamamlaması hayli uzun sürüyor. Satürn Güneş’e 1437 milyon kilometre uzaklıkta yer alırken, bu uzaklık Dünya için sadece 149,597 milyon kilometredir. Bir karşılaştırma yapıldığında on yıldan az sürecekmiş gibi gözükse de Dünya’nın dönüş hızı Satürn’ün dönüş hızından daha yüksek olduğundan Satürn’de bir yıl daha uzundur.

Satürn’ün Sıra Dışı Bir Gezegen Olduğunu Kanıtlayan 10 Bilgi
Satürn’ün Sıra Dışı Bir Gezegen Olduğunu Kanıtlayan 10 Bilgi

Satürn’ün Diğer Adı Fırtınalar Gezegeni

Satürn gaz bir yapıda bulunduğundan Satürn’deki rüzgarlar saatte bin sekiz yüz kilometre hızla esebiliyor. Dünya’da bu rüzgarlar saatte ortalama olarak on sekiz kilometre hızla esiyor. Satürn’deki rüzgâr hızı Dünya’nın rüzgâr hızından yüz kat daha yüksek olduğunu söylemek yanlış olmaz. Satürn’de esen bu rüzgarlar ise sürekli olarak büyük fırtınalara sebep olduğundan Satürn fırtınalar gezegeni olarak da adlandırılıyor.

Satürn’ün Isı Sistemi Güneşe Bağlı Değildir

Her ne kadar Dünya ısınmak için Güneş’e bağımlı olsa da böyle bir durum Satürn için söz konusu değildir. Ortalama sıcaklığı -178 santigrat derece olan Satürn’de mevsimler ve doğa olayları Güneş’ten bağımsız olarak gerçekleşiyor. Satürn’ün kendi ısı sistemine sahip olması Güneş’e olan uzaklığından dolayı olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu